ßßß Cookit - przepis na Kluski ziemniaczane z farszem drobiowym

Kluski ziemniaczane z farszem drobiowym

nazwa

Wykonanie

Kluski, pyzy, knedle - to moje Żarłoczki bardzo lubią. A ja lubię przygotowywać im ich ulubione dania :-)
składniki:
1,5 kg ziemniaków
kilka czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
mięso z połowy ugotowanego kurczaka (np. z rosołu)
2 - 3 duże cebule
do smaku: sól, pieprz mielony, majeranek, pieprz ziołowy)
do smażenia: olej
trochę gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam, ugotowałam do miękkości, odcedziłam i odparowałam. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgniotłam - można przecisnąć przez praskę jeśli ktoś taką ma. Ugniotłam masę ziemniaczaną w misce na równo, podzieliłam nożem na krzyż, na 4 m/w równe części. Jedną z nich wyjęłam na bok a w jej miejsc wsypałam mąkę ziemniaczaną (tyle objętościowo ile było tej części ziemniaków). Dodałam wcześniej wyjęte ziemniaki i całość zagniotłam na gładką masę - taką jak na kluski śląskie.
Mięso (ze skórą albo bez, jak wolicie) zmieliłam razem z warzywami (nie za dużo). Cebule obrałam, pokroiłam drobno i lekko zrumieniłam na oleju, 1/3 dodałam do mięsa. Masę wymieszałam, doprawić dobrze solą, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszałam. Mokrą ręką nabierałam porcje ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczałam je w dłoni na placek. Na środek nakładałam łyżkę mięsa i dokładnie zlepiałam brzegi formując owalne kluski. Wkładałam je po 3 - 5 szt. na osolony wrzątek i gotowałam ok. 10 min. na małym ogniu - woda ma tylko leciutko wrzeć żeby kluski się nie rozpadły. Wyjmowałam łyżką cedzakową na talerz. Okrasiłam pozostałą cebulą zrumienioną na tłuszczu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/kluski-ziemniaczane-z-farszem-drobiowym.html