Wykonanie


W czasie akcji – Jedzmy
kaszę – nie może zabraknąć na moim blogu krupniku. Tę pożywną zupę, którą gotuję przeważnie jako „aintopf”, robię najczęściej na skrzydełkach z
kurczaka.
Kasza w zupie ma tendencję do przypalania się, wpadłam więc na pomysł, żeby gotować ją w osobnym garnku i dodawać do zupy na końcu. Tak ugotowany krupnik jest bardzo smaczny.KRUPNIKkilka skrzydełek z
kurczakadwie
marchewkipietruszka, kawałek
seleraszklanka
kaszy jęczmiennejkilka
ziemniakówziele angielskie,
pieprz w ziarnach
sóltrochę
majerankuDo garnka z
wodą wrzucamy skrzydełka, solimy, dodajemy pokrojone warzywa i
przyprawy (
seler i
pietruszkę dobrze zetrzeć na tarce). W osobnym garnku zalewamy
kaszę wrzącą
wodą ( 3
razy tyle, ile jej objętość), solimy, dodajemy troszkę
oliwy i gotujemy do miękkości.Gdy
mięso i warzywa są prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę
ziemnaki, wsypujemy
majeranek i gotujemy, aż
ziemnaiki będą miękkie. Wtedy do zupy dodajemy
kaszę wraz z
wodą, w której się gotowała, mieszamy . Wyjmujemy
mięso, obieramy i dodajemy do zupy. Krupnik gotowy i nie przypalony ! Smacznego !