ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie tortu sezamowo-śmietankowego

Przygotowanie tortu sezamowo-śmietankowego

nazwa

Wykonanie

Przepis na tort chałwowo-śmietankowy zrodził się w mojej kuchni ze słabości do sezamowych przysmaków. Spożywanie ziarna sezamu jest bardzo zdrowe. Sezam to bogate źródło witamin i minerałów a do tego ten niepowtarzalny smak. Jako jedno z najstarszych ziaren na ziemi mają mnóstwo przeciwutleniaczy, obniżają cholesterol, ciśnienie, likwidują zaparcia a nawet zwalczają... Czytaj dalej...
Składniki:
Piernikowy biszkopt
6 jaj
1/4 l gorącej wody
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, gałki muszkatołowej (lub przyprawa do piernika)
szczypta soli
Masa sezamowa (chałwowa)
6 łyżek sezamu
1 szklanka mleka
pół opakowania budyniu śmietankowego lub niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 żółtka
125 gram miękkiego masła
Masa śmietanowa
0,3 l śmietany kremówki
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu
Mieszamy sypkie składniki biszkoptu. Spód tortownicy okrągłej lub kwadratowej o boku około 27 cm, wykładamy papierem (tylko spód). Brzegów formy niczym nie smarujemy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ubijamy białka ze solą na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru, w celu utrwalenia piany. Żółtka krótko ubijamy z resztą cukru i gorącą wodą. Łączymy masę żółtkową z białkową i dodajemy partiami wymieszane mąki z kakao i sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy biszkoptowe ciasto na tortownicę. Wkładamy do piekarnika na około 25 - 30 minut.
Przygotowanie masy chałwowej (sezamowej)
Prażymy ostrożnie sezam na patelni, na lekko rumiany kolor. Odstawiamy nasiona do ostygnięcia. Zagotowujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrabiamy budyń lub mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i dolewamy do gotującego się mleka. Mieszamy dokładnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka i jeszcze raz dobrze mieszamy na jednolitą masę. Kiedy budyń wystygnie, dodajemy go partiami do miękkiego masła i miksujemy na gładką masę. Mielimy prażony sezam (część możemy zostawić do dekoracji) porcjami w młynku do kawy, z wyczuciem, krócej niż kawę prawdziwą i dodajemy miazgę chałwową do kremu budyniowego. Ponownie wszystko miksujemy. Do kremu możemy dodać nieco likieru, by wzmocnić aromat sezamu.
Przygotowanie masy śmietanowej
Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody. Kiedy spęcznieje umieszczamy naczynie z żelatyną w miseczce z ciepłą wodą, by dobrze się rozpuściła. Ubijamy dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, dobrze mieszamy i łączymy z pozostałą śmietaną, przy użyciu robota.
Wystudzony biszkopt należy pokroić na cztery płaty. Każdy z nich nasączamy syropem - 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki cukru, kieliszek likieru. Spodni płat dźwiga ciężar całego tortu, więc lepiej nie nasączać go zbyt mocno. Na pierwszym płacie ciasta rozsmarowuje powidła domowej roboty (około 4 łyżek) lub dżem wiśniowy i powlekam to jeszcze cienką warstwą kremu śmietanowego. Kwaskowy smak zrównoważy wszystkie smaki w cieście. Drugą warstwę smaruje kremem sezamowym (chałwowym), trzecią śmietanowym. Cały tort pokrywam kremem sezamowym i posypuje prażonym ziarnem. Tortowy piernik jest pyszny. Aromat korzennych przypraw i udział sezamu daje głęboki bukiet doznań smakowych.
Podziel się opinią i napisz o Twoich pomysłach na ciekawe połączeniach sezamowego ziarna.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/01/chawowo-smietankowy.html