Wykonanie
Przepis na tort
chałwowo-
śmietankowy zrodził się w mojej kuchni ze słabości do
sezamowych przysmaków. Spożywanie ziarna
sezamu jest bardzo zdrowe.
Sezam to bogate źródło witamin i minerałów a do tego ten niepowtarzalny smak. Jako jedno z najstarszych ziaren na ziemi mają mnóstwo przeciwutleniaczy, obniżają cholesterol, ciśnienie, likwidują zaparcia a nawet zwalczają... Czytaj dalej...Składniki:
Piernikowy
biszkopt6 jaj1/4 l gorącej
wody5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu, szczypta
kardamonu,
gałki muszkatołowej (lub
przyprawa do piernika)szczypta
soliMasa sezamowa (chałwowa)6 łyżek
sezamu1 szklanka
mlekapół opakowania budyniu
śmietankowego lub niepełna łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
mąki pszennej3 łyżki
cukru2
żółtka125 gram miękkiego
masłaMasa śmietanowa0,3 l
śmietany kremówki1 płaska łyżeczka
żelatyny1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie
biszkoptuMieszamy sypkie składniki
biszkoptu. Spód tortownicy okrągłej lub kwadratowej o
boku około 27 cm, wykładamy papierem (tylko spód). Brzegów formy niczym nie smarujemy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ubijamy
białka ze
solą na sztywno, pod koniec dodając łyżkę
cukru, w celu utrwalenia piany.
Żółtka krótko ubijamy z resztą
cukru i gorącą
wodą. Łączymy masę
żółtkową z
białkową i dodajemy partiami wymieszane
mąki z
kakao i
sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy
biszkoptowe ciasto na tortownicę. Wkładamy do piekarnika na około 25 - 30 minut.Przygotowanie masy chałwowej (sezamowej)Prażymy ostrożnie
sezam na patelni, na lekko rumiany kolor. Odstawiamy nasiona do ostygnięcia. Zagotowujemy 3/4 szklanki
mleka z
cukrem. W reszcie
mleka rozrabiamy
budyń lub
mąkę ziemniaczaną z
mąką pszenną i dolewamy do gotującego się
mleka. Mieszamy dokładnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy
żółtka i jeszcze raz dobrze mieszamy na jednolitą masę. Kiedy
budyń wystygnie, dodajemy go partiami do miękkiego
masła i miksujemy na gładką masę. Mielimy prażony
sezam (część możemy zostawić do dekoracji) porcjami w młynku do
kawy, z wyczuciem, krócej niż
kawę prawdziwą i dodajemy miazgę
chałwową do kremu budyniowego. Ponownie wszystko miksujemy. Do kremu możemy dodać nieco
likieru, by wzmocnić aromat
sezamu.Przygotowanie masy śmietanowej
Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej
wody. Kiedy spęcznieje umieszczamy naczynie z
żelatyną w miseczce z ciepłą
wodą, by dobrze się rozpuściła. Ubijamy dobrze schłodzoną w lodówce
śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Do
żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej
śmietany, dobrze mieszamy i łączymy z pozostałą
śmietaną, przy użyciu robota.Wystudzony
biszkopt należy pokroić na cztery płaty. Każdy z nich nasączamy
syropem - 1 szklanka
wody, sok z połowy
cytryny, 2 łyżeczki
cukru, kieliszek
likieru. Spodni płat dźwiga ciężar całego
tortu, więc lepiej nie nasączać go zbyt mocno. Na pierwszym płacie ciasta rozsmarowuje powidła domowej roboty (około 4 łyżek) lub
dżem wiśniowy i powlekam to jeszcze cienką warstwą kremu
śmietanowego. Kwaskowy smak zrównoważy wszystkie smaki w cieście. Drugą warstwę smaruje kremem
sezamowym (
chałwowym), trzecią
śmietanowym. Cały tort pokrywam kremem
sezamowym i posypuje prażonym ziarnem.
Tortowy piernik jest pyszny. Aromat
korzennych przypraw i udział
sezamu daje głęboki bukiet doznań
smakowych.Podziel się opinią i napisz o Twoich pomysłach na ciekawe połączeniach
sezamowego ziarna.