ßßß Cookit - przepis na Tort kokosowo-orzechowy

Tort kokosowo-orzechowy

nazwa

Wykonanie

Torcik orzechowy z dominacją kokosu to jedno z moich ulubionych ciast biszkoptowych. Smakuje rewelacyjnie z lampką czerwonego wina, bądź z filiżanką espresso. Jest łatwy w wykonaniu i nie zajmuje zbyt wiele czasu a zabiegani mogą zastąpić ciasto gotowymi biszkopcikami. Poniższ y przepis pojawił się dość dawno w moim cukierniczym menu. Prawdę mówiąc, nowe p rzepisy powstają bardzo łatwo . W ystarczy trochę odwagi do eksperymentowa nia, pilnując się raptem paru podstawowych zasad, jak choćby tych, by nie zagląda ć do piekącego się biszkoptu przez pierwsze dziesięć minut, czy pamięta ć o delikatny m jego traktowaniu, podczas łączenia piany jajecznej z mąką.
Składniki biszkoptu
7 jaj
3/4 szklank i cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie biszkoptu
Prostokątną formę 25 cm x 40 cm. W ykładamy papierem (tylko spód) a boków nie smarujemy, dzięki temu biszkopt będzie równy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni lub 175 stopni C. U bijamy białka ze solą na pianę, dodając pod koniec dwie łyżeczki cukru, by ją utrwalić . W osobnej misie ubijamy żółtka z gorącą wodą i cukrem do pos taci puszystego kremu. Mieszamy pianę z białek z masą żółtkową i delikatnie mieszamy. Wymieszane mąki dodajemy przez sito w trzech etapach i delikatnie łączymy. Przekł adamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny. Piekarnik piekarnikow i nierówny, więc trzeba go wycz uć, podglądać ciasto przez szybę. Jeśli ciasto jest blade, choć na patyczku nie zostaje surowe ciasto, można biszkopt dosuszyć prze z kilka minut, w mniejszej temperaturze.
Masa orzechowo-kokosowa
pól szklanki wiórek kokosowych
pół szklanki posiekanych migdałów
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki mleka
1 łyżeczka m ą ki ziemniaczanej lub pół opakowania budyniu śmietankowego
2 żółtka
125 gram masła
3 łyżeczki kakao lub roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dwoma łyżkami słodkiej śmietanki
4 łyżki cukru pudru
Mleko gotujemy z cukrem . W niewielkiej ilości wody lub mleka rozrabiamy proszek budyniowy i dolewamy do gotującego mleka, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i do gorącego budyniu, dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Wiórki kokosowe zaparzamy w 1/3 szklanki wrzątku, co jakiś czas mieszając. Migdały również zaparzamy, by po odcedzeniu, łatwiej obrać je ze skórki. Orzechy włoskie dokładnie płuczemy wrzątkiem, osączamy . Migdały i orzechy włoskie siekamy na drobno . Miksujemy masło, dodaj emy przestudzony budyń, kakao, orzechy, migdały, wiórki kokosowe i krótko mieszamy. Do kremu można dodać kieliszeczek rumu.
Masa ze śmietanki kremowej 35%
0,5 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 płask a łyżka żelatyny
Żelatynę zalewamy w szklance 4-5 łyżkami zimnej wody. Kiedy spęcznieje,wk ładamy ją do do naczynia z ciepłą wodą, dzi ęki której żelatyna się dobrze rozpuści.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder. Do szklanki z żelatyną wkładamy 2 łyżki śmietanowego kremu i szybko mieszamy, dodając do pozostałej bitej śmietany i chwilę miksujemy.
Przygotowanie ciasta
Biszkopt dzielimy wzdłuż na trzy płaty. Spodni płat smarujemy delikatnie syropem z cukru, wody, pomarańczy, z niewielkim dodatkiem rumu lub likieru. Zanim rozłożymy krem orzechowy, smarujemy spód cienką warstw ą kwaskowych powideł . Układamy następny płat biszkoptu, zwilżamy syropem i wykładamy bitą śmietanę (1/3 kremu zostawiamy do przesmarowania wierzchu i bok ów torciku kokosowego). Przykrywamy krem śmietanowy ostatnim płatem ciasta, którego również smarujemy syropem. Obłożony pozostałym kremem torcik, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi . Ciasto najsmaczniejsze jest następnego dnia a z reguły wtedy, kiedy się właśnie kończy. Smacznego!
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/01/tort-kokosowo-orzechowy.html