ßßß
Nazwałam moje ciasto od kawy nesca espiro, gdyż powstało z jej udziałem. Puszysty biszkopt w połączeniu z pyszną masą orzechową i kawałkami wiśni, niesamowicie rozpieszcza podniebienie...Składniki na biszkopt5 jaj4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki zmielonych na mąkę orzechów włoskich lub migdałów4 łyżki cukruszczypta soli1/4 szklanki wrzącej wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie biszkoptuFormę 35 cm. x 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Ubijamy jajka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania, dodajemy łyżkę cukru, by utrwalić pianę. Żółtka z cukrem i gorącą wodą miksujemy na puszysty krem. Masę żółtkową mieszamy delikatnie z białkami przy pomocy łyżki i dodajemy partiami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy całość, przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 - 30 minut.Składniki masy orzechowej1 masło 250 gram2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptu, zyskując większą ilość piany a tym samym bardziej puszysty biszkopt)200 gram posiekanych orzechów (Powinno się je sparzyć wrzątkiem lub uprażyć na patelni)0,5 litra mleka4 czubate łyżki cukrubudyń śmietankowy1 łyżka kakao holenderskiego1 łyżka mąki pszennejWykonanie masy orzechowej2/3 ilości mleka zagotowujemy z cukrem, od czasu do czasu mieszając. Budyń i mąkę dobrze wyrabiamy w pozostałej ilości zimnego mleka i dodajemy do wrzątku. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy z ognia. Zaraz po ugotowaniu budyniu, wrzucamy doń dwa żółtka i jeszcze raz dobrze mieszamy. Kiedy budyń ostygnie, dodajemy go partiami do masła i miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy (można dodać kieliszek alkoholu) i dzielimy masę na dwie połowy. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.Kiedy biszkopt stygnie można przygotować szklankę mocnej kawy nesca espiro (2 łyżeczki granulek lub więcej na szklankę wrzątku). Kawę słodzimy dwoma łyżeczkami cukru. Oprócz kawowego ponczu przygotowujemy syrop z 2/3 szklanki wody, soku z połowy cytryny, 2 łyżeczek cukru i niewielką ilością alkoholu). Biszkopt przekrawamy na dwa płaty. Spodni płat nasączamy zimnym kawowym ponczem, smarujemy dżemem wiśniowym z kawałkami wiśni i wykładamy nań krem kakaowy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, którą nasączamy cytrynowym ponczem. Ciasto Espiro pokrywamy jasnym kremem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wypiek powinien trafić do lodówki na kilka godzin, gdyż jego smak z minuty na minutę jest coraz lepszy. Połączenie smaku kawy, orzechów, wiśni i delikatnego biszkoptu sprawia podniebieniu niesamowitą frajdę. Polecam.