ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowe Espiro

Ciasto orzechowe Espiro

nazwa

Wykonanie

Nazwałam moje ciasto od kawy nesca espiro, gdyż powstało z jej udziałem. Puszysty biszkopt w połączeniu z pyszną masą orzechową i kawałkami wiśni, niesamowicie rozpieszcza podniebienie...
Składniki na biszkopt
5 jaj
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonych na mąkę orzechów włoskich lub migdałów
4 łyżki cukru
szczypta soli
1/4 szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu
Formę 35 cm. x 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Ubijamy jajka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania, dodajemy łyżkę cukru, by utrwalić pianę. Żółtka z cukrem i gorącą wodą miksujemy na puszysty krem. Masę żółtkową mieszamy delikatnie z białkami przy pomocy łyżki i dodajemy partiami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy całość, przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 - 30 minut.
Składniki masy orzechowej
1 masło 250 gram
2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptu, zyskując większą ilość piany a tym samym bardziej puszysty biszkopt)
200 gram posiekanych orzechów (Powinno się je sparzyć wrzątkiem lub uprażyć na patelni)
0,5 litra mleka
4 czubate łyżki cukru
budyń śmietankowy
1 łyżka kakao holenderskiego
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie masy orzechowej
2/3 ilości mleka zagotowujemy z cukrem, od czasu do czasu mieszając. Budyń i mąkę dobrze wyrabiamy w pozostałej ilości zimnego mleka i dodajemy do wrzątku. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy z ognia. Zaraz po ugotowaniu budyniu, wrzucamy doń dwa żółtka i jeszcze raz dobrze mieszamy. Kiedy budyń ostygnie, dodajemy go partiami do masła i miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy (można dodać kieliszek alkoholu) i dzielimy masę na dwie połowy. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
Kiedy biszkopt stygnie można przygotować szklankę mocnej kawy nesca espiro (2 łyżeczki granulek lub więcej na szklankę wrzątku). Kawę słodzimy dwoma łyżeczkami cukru. Oprócz kawowego ponczu przygotowujemy syrop z 2/3 szklanki wody, soku z połowy cytryny, 2 łyżeczek cukru i niewielką ilością alkoholu). Biszkopt przekrawamy na dwa płaty. Spodni płat nasączamy zimnym kawowym ponczem, smarujemy dżemem wiśniowym z kawałkami wiśni i wykładamy nań krem kakaowy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, którą nasączamy cytrynowym ponczem. Ciasto Espiro pokrywamy jasnym kremem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wypiek powinien trafić do lodówki na kilka godzin, gdyż jego smak z minuty na minutę jest coraz lepszy. Połączenie smaku kawy, orzechów, wiśni i delikatnego biszkoptu sprawia podniebieniu niesamowitą frajdę. Polecam.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/10/ciasto-orzechowe-espiro-super-delikatny.html