ßßß
Cookit - przepis na Łącki przekładaniec
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Łącki przekładaniec
Składniki
Cukier
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Kakao
Orzech włoski
Miód
Mleko
Żółtko
Orzechy
Mąka ziemniaczana
Masło
Wykonanie
Przepis na Łącki przekładaniec zaczerpnęłam z książki „100 nowych ciast Siostry Anastazji”. Nie tylko ciasto jest bardzo smaczne, ale i powstała podczas namaczania
śliwek
śliwowica
jest niczego sobie ☺
Biszkopt
ciemny:– 6 jaj– 1 szklanka
cukry
kryształu– 3/4 szklanki
mąki pszennej
– 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
– 2-3 łyżeczki
kakao
Białka
ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier
i
żółtka
. Do piany dodajemy
mąkę
zmieszaną z proszkiem, na końcu
kakao
i mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 160-180 0 C.Ciasto
orzechowe
:– 25 dag grubo krojonych
orzechów włoskich
– 5 jaj– 1 szklanka
cukru
kryształu– 1 łyżka płynnego
miodu
– 1 łyżka
mąki pszennej
– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Oddzielamy
białka
od
żółtek
.
Białka
ubijamy z
cukrem
. Dodajemy
orzechy
,
mąkę
wymieszana z
proszkiem do pieczenia
i
miód
. Dokładnie mieszamy. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 160-180 0 C.Krem budyniowy :½ l
mleka
1 szklanka
cukru
kryształu5
żółtek
(z ciasta
orzechowego
)2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2 łyżki
maki pszennej
1 ½ kostki
masła
Z
mleka
,
cukru
,
żółtek
i
mąki
gotujemy
budyń
.
Masło
ucieramy, stopniowo dodając przestudzony
budyń
.Dodatek: 50 dag suszonych
śliwek
bez pestek namaczamy w
alkoholu
(najlepiej na noc)Przełożenie ciasta:
Biszkopt
ciemny – cienka warstwa kremu – ciasto
orzechowe
– cienka warstwa kremu –
śliwki
– pozostała część kremu – wierzch ciasta polewamy
polewą czekoladową
lub tężejącą
galaretką
.Smacznego!
Źródło:
http://kozakgotuje.pl/lacki-przekladaniec
Przepisy powiązane
Pychotkaaa
Pychotkaaa
Pychotkaaa
Pychotkaaa
Pychotkaaa
Składniki powiązane (0)