Wykonanie
Kremówka w delikatniejszej odsłonie, czyli na
biszkopcie.Bez zbędnych dodatków, jedynie aksamitny,
waniliowy krem i
biszkopt jak puch z lekkim nasączeniem.Dla tych, co lubią wyraziste smaki może okazać się mdłą,ale Ci, którzy preferują budyniowe masy w połączeniu z lekkim
ciastem powinni być zachwyceni.Dla mnie budyniu nigdy za wiele, dlatego trudno mi było skończyć na jednym kawałku.
Składniki: (na formę o wielkości 24 x 32 cm)
Biszkopt:6 jajszczypta
soli150 g drobnego
cukru do wypieków150 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanejKrem:6
żółtek3 szklanki
mleka1 szklanka
śmietanki 30 %1 szklanka
cukrucukier waniliowy4 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej2 pełne łyżki
mąki pszennej200 g miękkiego
masłaPoncz:1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
cukrusok z 1/4
cytrynySposób wykonania:
Biszkopt :
Białka wraz ze szczyptą
soli bić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozbity, cały czas miksując dodawać
żółtka. Obie
mąki przesiać i dodać do
jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką.Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C, ok. 30 minut, do tzw, suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przekroić na pół (dolny blat może być nieco grubszy. Na pewno "siądzie" pod wpływem ciężaru masy i ponczu)Masa :
Żółtka i 1/3 szklanki
cukru zmiksować. Dodać 1 szklankę
mleka i obie
mąki. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej mieszaniny.Pozostałe
mleko i
cukier,
cukier waniliowy oraz
śmietankę umieścić w większym garnuszku. Wymieszać i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Do gotującego
mleka wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Mieszając energicznie doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Powstały w ten sposób
budyń gotować ok. 1 minuty,
Budyń przykryć i wystudzić.Miękkie
masło umieścić w głębokiej misie. Utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać wystudzony
budyń.Dolny blat ciasta nasączyć połową ponczu. Na
biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Drugi
biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Położyć go na kremie tak, by nasączona strona ciasta dotykała kremu (jeśli nasączona strona
biszkoptu znajadzie się na wierzchu ciasta,
cukier puder którym należy posypać ciasto będzie się topił).Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)Zobacz także;KremówkaNapoleonkaCiasto Bajka