ßßß
Składniki: (na formę o wielkości 24 x 32 cm)Biszkopt:6 jajszczypta soli150 g drobnego cukru do wypieków150 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejKrem:6 żółtek3 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 30 %1 szklanka cukrucukier waniliowy4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej2 pełne łyżki mąki pszennej200 g miękkiego masłaPoncz:1/2 szklanki wody1 łyżeczka cukrusok z 1/4 cytryny
Sposób wykonania:Biszkopt : Białka wraz ze szczyptą soli bić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, cały czas miksując dodawać żółtka. Obie mąki przesiać i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką.Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C, ok. 30 minut, do tzw, suchego patyczka.Biszkopt wystudzić i przekroić na pół (dolny blat może być nieco grubszy. Na pewno "siądzie" pod wpływem ciężaru masy i ponczu)Masa : Żółtka i 1/3 szklanki cukru zmiksować. Dodać 1 szklankę mleka i obie mąki. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej mieszaniny.Pozostałe mleko i cukier, cukier waniliowy oraz śmietankę umieścić w większym garnuszku. Wymieszać i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Mieszając energicznie doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Powstały w ten sposób budyń gotować ok. 1 minuty,Budyń przykryć i wystudzić.Miękkie masło umieścić w głębokiej misie. Utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.Dolny blat ciasta nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Drugi biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Położyć go na kremie tak, by nasączona strona ciasta dotykała kremu (jeśli nasączona strona biszkoptu znajadzie się na wierzchu ciasta, cukier puder którym należy posypać ciasto będzie się topił).Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :)Zobacz także;KremówkaNapoleonkaCiasto Bajka