Wykonanie
Biszkopt z
galaretką to niezawodne ciasto na przyjęcia. Każdy je lubi, albo prawie każdy. W dodatku można użyć dowolnych
owoców. Ja mój
biszkopt dodatkowo przełożyłam kremem budyniowym oraz domowej roboty
dżemem z
czerwonej porzeczki.Odkąd wypróbowałam przepis na
biszkopt według Doroty, innego nie używam.Składniki na prostokątną tortownicę o wymiarach 34 x 24 cm (użyłam takiej z zaokrąglonymi
rogami):
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejDno dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Boków nie smarować żadnym tłuszczem. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170°C.Oba rodzaje
mąki przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę uważając, by ich nie przebić. Łyżka po łyżce dodawać
cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie kolejno dodawać
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut (piekłam z termoobiegiem).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia.Boki
biszkoptu oddzielić od formy nożykiem dopiero po jego wystudzeniu.Jeżeli
biszkopt wyrósł i ma "górkę" warto go po wyjęciu z formy odłożyć do góry dnem, wtedy się wyrówna.
Biszkopt przekroić na dwa równe blaty.Krem budyniowy:3 szklanki
mleka2 budynie
śmietankowe (bez
cukru)1 opakowanie
cukru waniliowego5-6 łyżek
cukru2 łyżeczki ekstraktu
cytrynowego1 kostka miękkiego
masła (200 g)2,5 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. W pozostałym
mleku rozbełtać dwa budynie i miksturę wlać do gotującego się
mleka, stale mieszając, by nie potworzyły się grudki. Jeszcze chwilę pogotować, a następnie wmieszać ekstrakt.
Budyń przykryć kawałkiem folii spożywczej i odstawić do wystygnięcia.Miękkie
masło ubić mikserem na puch. Po łyżce dodawać wystudzony
budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Odłożyć na bok.Nasączenie:szklanka gorącej
wodysok z 1/2
cytryny2 łyżeczki
cukru pudruWszystkie składniki połączyć.Dodatkowo:słoik
dżemu, najlepiej kwaskowego w smaku, np. z
porzeczekowoce; u mnie:
arbuz i
melon (jeżeli jest twardy trzeba go chwilę pogotować w
syropie z
wody i
cukru, ale nie za długo, by się nie rozpadł) wydrążone w kształcie kul,
borówki,
jeżyny, wydrylowane
wiśnie)kolorowe
galaretki (u mnie: 1 x Pink Margarita, 2 x Blue
Curacao oraz 2 x agrestowa)Ułożyć jeden blat na dnie umytej i wysuszonej tortownicy. Nasączyć połową
cytrynowego ponczu. Rozsmarować połowę kremu budyniowego. Na kremie rozsmarować
dżem. Przykryć drugim
biszkoptowym blatem i wierzch posmarować pozostałym kremem. Na kremie poukładać
owoce.Kolejno zalać tężejącymi
galaretkami, tworząc kolorowe pasy (następną polać dopiero jak poprzednia stężeje). Z uwagi na upał ja swoje
galaretki rozpuściłam w mniejszej ilości
wody, niż podaje receptura na odwrocie. I tak: różową
galaretkę Pink Margarita rozpuściłam w 1 szklance
wody, niebieską Blue
Curacao w 2,5 szklankach, a zieloną
agrestową z "Biedronki" (której nie polecam, bo jest jakaś mętna) w 3,5 szklankach
wody.Po polaniu ostatniej warstwy
galaretki ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: