ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne muffinki

Błyskawiczne muffinki

nazwa

Wykonanie

Muffinki to małe co nie co do popołudniowej kawy lub herbaty. Bardzo szybko się je przygotowuje i można je dekorować na wiele sposobów. Są tanie i nie wymagają miksera, słowem same zalety.
Składniki: (na 12 szt)
2 duże jaja
4 łyżki śmietany
4 łyżki oleju
2 szklanki mąki
0,5 szklanki płatków owsianych lub mąki
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 gram rodzynek
5 dag posiekanych migdałów
aromat pomarańczowy lub inny
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. i smarujemy formę na muffinki. Korzystam z dwóch form, mieszczących 12 babeczek. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, rodzynki, migdały, sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy wodę, olej, śmietanę, aromat pomarańczowy i jaja. Delikatnie i krótko mieszamy łyżką. Z 2/3 masy wypełniamy foremki do nieco więcej niż połowy objętości. Do pozostałej masy dodajemy kakao i odrobinę wody, by konsystencja ciast była zbliżona. Mieszamy. Do każdej muffinki dodajemy po łyżce kakaowej masy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Do muffinek można wrzucić centralnie budyń, dżem lub ulubione owoce. W moich wylądowały borówki czarne, które właśnie dojrzewają w ogrodzie. Ciepłe muffinki wyjmujemy z formy i smarujemy dowolną glazurą lub polewamy czekoladą. Kleks z bitej śmietany lub kremu (po amerykańsku) dodał by szczególnego uroku. Błyskawiczne muffinki są naprawdę pyszne. Polecam.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/07/byskawiczne-muffinki.html