Wykonanie
Muffinki to małe co nie co do popołudniowej
kawy lub
herbaty. Bardzo szybko się je przygotowuje i można je dekorować na wiele sposobów. Są tanie i nie wymagają miksera, słowem same zalety.Składniki: (na 12 szt)2 duże
jaja4 łyżki
śmietany4 łyżki
oleju2 szklanki
mąki0,5 szklanki
płatków owsianych lub
mąki3/4 szklanki
cukru0,5 szklanki
mleka2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 gram
rodzynek5 dag posiekanych
migdałówaromat pomarańczowy lub innyRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. i smarujemy formę na muffinki. Korzystam z dwóch form, mieszczących 12 babeczek. Do misy wsypujemy
mąkę,
cukier,
płatki owsiane,
rodzynki,
migdały,
sól,
proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy
wodę,
olej,
śmietanę,
aromat pomarańczowy i
jaja. Delikatnie i krótko mieszamy łyżką. Z 2/3 masy wypełniamy foremki do nieco więcej niż połowy objętości. Do pozostałej masy dodajemy
kakao i odrobinę
wody, by konsystencja ciast była zbliżona. Mieszamy. Do każdej muffinki dodajemy po łyżce
kakaowej masy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Do muffinek można wrzucić centralnie
budyń,
dżem lub ulubione
owoce. W moich wylądowały
borówki czarne, które właśnie dojrzewają w ogrodzie. Ciepłe muffinki wyjmujemy z formy i smarujemy dowolną glazurą lub polewamy
czekoladą. Kleks z
bitej śmietany lub kremu (po amerykańsku) dodał by szczególnego uroku. Błyskawiczne muffinki są naprawdę pyszne. Polecam.