ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto z orzechami

Szybkie ciasto z orzechami

nazwa

Wykonanie

Smaczne ciasto z orzechami stawia na nogi i poprawia nastrój. Jesień obdarowuje nas sporą ilością owoców a orzechy to szczególnie wartościowy magazyn witamin z grupy B. Ładujmy więc akumulatory przed nieuchronną zimą.
5 jaj
szklanka cukru
szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich lub migdałów
0,5 szklanki rodzynek
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy lub starta skórka z pomarańczy
szczypta soli
2 łyżki śmietany
1 masło roślinne
4 łyżeczki kakao
2 łyżki wody lub mleka
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Dwie foremki keksówki lub makowcówki wykładamy papierem do pieczenia ( unikniemy irytującego mycia form, do których zawsze lubi coś przywierać). Miksujemy przez chwilę całe jaja z cukrem i odrobiną soli. Dodajemy miękkie masło i śmietanę, nie przejmując się grudkami, krótko miksujemy i dosypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Całość przez chwilę wyrabiamy robotem na gładką masę. Dodajemy orzechy i rodzynki. Delikatnie mieszamy łyżką i dzielimy ciasto na dwie połowy. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę cukru i odrobinę wody lub mleka (mieszamy), by oba ciasta zbliżone były do siebie konsystencją. Wykładamy masę ciemną lub jasną do foremek, nań nakładamy drugą część masy, tak, by powstały dwubarwne ciasta. Pieczemy w piekarniku około 45 minut. Po wystygnięciu ciasta, polewamy go roztopioną czekoladą lub postępujemy według sprawdzonego przepisu na polewę czekoladową. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Smaczne ciasto z orzechami stawia na nogi i poprawia nastrój. Jesień obdarowuje nas sporą ilością owoców a orzechy to szczególnie wartościowy magazyn witamin z grupy B. Ładujmy więc akumulatory przed nieuchronną zimą.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html