Wykonanie
Smaczne ciasto z
orzechami stawia na nogi i poprawia nastrój. Jesień obdarowuje nas sporą ilością
owoców a
orzechy to szczególnie wartościowy magazyn witamin z grupy B. Ładujmy więc akumulatory przed nieuchronną zimą.

5 jajszklanka
cukruszklanka rozdrobnionych
orzechów włoskich lub
migdałów0,5 szklanki
rodzynek3 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat pomarańczowy lub starta skórka z
pomarańczyszczypta
soli2 łyżki
śmietany1
masło roślinne4 łyżeczki
kakao2 łyżki
wody lub
mlekaPrzygotowanieRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Dwie foremki keksówki lub makowcówki wykładamy papierem do pieczenia ( unikniemy irytującego mycia form, do których zawsze lubi coś przywierać). Miksujemy przez chwilę całe
jaja z
cukrem i odrobiną
soli. Dodajemy miękkie
masło i
śmietanę, nie przejmując się grudkami, krótko miksujemy i dosypujemy
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz aromat. Całość przez chwilę wyrabiamy robotem na gładką masę. Dodajemy
orzechy i
rodzynki. Delikatnie mieszamy łyżką i dzielimy ciasto na dwie połowy. Do jednej z nich dodajemy
kakao, łyżkę
cukru i odrobinę
wody lub
mleka (mieszamy), by oba ciasta zbliżone były do siebie konsystencją. Wykładamy masę ciemną lub jasną do foremek, nań nakładamy drugą część masy, tak, by powstały dwubarwne ciasta. Pieczemy w piekarniku około 45 minut. Po wystygnięciu ciasta, polewamy go roztopioną
czekoladą lub postępujemy według sprawdzonego przepisu na
polewę czekoladową. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi
orzechami. Smaczne ciasto z
orzechami stawia na nogi i poprawia nastrój. Jesień obdarowuje nas sporą ilością
owoców a
orzechy to szczególnie wartościowy magazyn witamin z grupy B. Ładujmy więc akumulatory przed nieuchronną zimą.