Wykonanie
Muffinki z ptasim mleczkiem w środku, brzmi fajnie co? :) Miały wyjść nieco inaczej, bo ptasie mleczko włożone do środka miało tam pozostać, jednak z niewyjaśnionych przyczyn wygrało walkę i jego cel wędrówki na powierzchnię ciasta okazał się pozytywny :) Mimo to w smaku są ok, chociaż na kolana nie powalają tak jak myślałam aczkolwiek są dobre. I polecam zrobić z podwójnej porcji, bo z tego przepisu wychodzi ich ok. 8 sztukSkładniki:1 szkl.
mąki1/4 szkl.
cukru1/2 szkl.
mleka2 łyżeczki
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
jajko1/4 szkl
olejuptasie mleczkoPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
sól.W drugiej mieszamy
cukier,
jajko,
olej i
mleko. Należy wymieszać to tak, aby
cukier nam się rozpuścił.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.Papilotki napełnić
ciastem do 1/3 wysokości, położyć pół ptasiego mleczka i przykryć kolejną porcją ciasta ( do 2/3 wysokości lub więcej - ja zawsze napełniam prawie do pełna i fajnie wyrastają).Piec 25-30 min w 180st. C.
*przepis znaleziony w internecieSmacznego ! :)