Wykonanie

Składniki:- 1 porcja rosołowa- 4
marchewki- 4
ziemniaki- 1
cebula- 2
pietruszki- 1
seler- 1
kalarepa- pół średniego
kalafiora- 2 kostki warzywne- 1
kostka rosołowa- 1 łyżeczka
soli- pół łyżeczki
curry- pół łyżeczki
papryki słodkiej- 3 garści
zielonego groszku mrożonego-
pieprz- 1 duża
kiełbasa- pęczek
pietruszkiWykonanie:Do dużego garnka z zimną
wodą włożyć porcję rosołową, pokrojoną w kostkę
marchew,
seler i
pietruszkę.Kiedy się zagotuje zdejmować z wierzchu „burzyny” do momentu aż zupa będzie czysta.Pokroić w kostkę
ziemniaki, następnie opłukać i odcedzić, wrzucić do zupy.Jeśli pojawią się „burzyny” na wierzchu zupy trzeba je ponownie zebrać.
Cebulę przekroić na pół i opalić na gazie.
Porę i
kalarepę pokroić w kostkę, wrzucić do zupy razem z
cebulą.Dodać kostki warzywne i rosołową,
sól,
pieprz,
curry,
paprykę.Różki
kalafiora porozcinać na małe kawałki i wrzucić do zupy.Dodać
groszek.
Kiełbasę pokroić w kostkę dodać do zupy.Chwilę pogotować , następnie wyjąć porcję rosołową.
Natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do zupy.Gotować według uznania. Na koniec wyjąć
cebulę.Jeśli ktoś lubi zupę zabieloną podaję przepis na niezawodne zabielenie:Odpowiednią ilość
śmietany należy wymieszać z niewielką ilością
mąki, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość.