ßßß Cookit - przepis na BUTTER CHICKEN - kurczak w maślanym sosie

BUTTER CHICKEN - kurczak w maślanym sosie

Wykonanie

To jedno z moich ulubionych indyjskich dań. Cudownie pachnie i smakuje - a jest bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebna duża, głęboka patelnia albo wok.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki:
filet z piersi kurczaka - podwójny
kubek jogurtu naturalnego /150 ml/
puszka pomidorów /kawałki/
1/3 kostki dobrego masła
1 średnia cebula
2 łyżki mielonych migdałów
liść laurowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka red chilli
1/2 łyżeczki mielonych goździków
kilka ziaren kardamonu /zgniecione/
1-2 łyżeczki garam masala
1-2 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka zgniecionego imbiru
/ dwa powyższe można zastąpić indyjską pastą czosnkowo-imbirową/
ok. 1 łyżeczka soli /do smaku/
świeżo posiekana kolendra /do dekoracji/
łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Do pojemnika lub miski wrzucamy kostkę pomidorów z puszki oraz kubek jogurtu. Dodajemy wszystkie przyprawy, mielone migdały i mieszając łączymy składniki.
Kurczaka kroimy w małą kostkę i dodajemy do miski, ponownie mieszamy.
Kroimy cebulkę w pióra i smażymy na oleju, po czym dodajemy masło (ok. 1/3 kostki). Kiedy nabierze złotego koloru dorzucamy na patelnię zawartość miski z sosem i kawałkami kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na patelni ok. 15 minut. Proste prawda?
Danie dekorujemy świeżo posiekaną kolendrą. Serwujemy z ryżem - koniecznie z dobrym ryżem basmati!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2011/02/butter-chicken.html