Wykonanie
To jedno z moich ulubionych
indyjskich dań. Cudownie pachnie i smakuje - a jest bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebna duża, głęboka patelnia albo wok.Czas przygotowania: ok. 40 minutSkładniki:
filet z piersi kurczaka - podwójnykubek
jogurtu naturalnego /150 ml/puszka
pomidorów /kawałki/1/3 kostki dobrego
masła1 średnia
cebula2 łyżki mielonych
migdałówliść laurowy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka red
chilli1/2 łyżeczki mielonych
goździkówkilka ziaren
kardamonu /zgniecione/1-2 łyżeczki
garam masala1-2 zgniecione ząbki
czosnku1 łyżeczka zgniecionego
imbiru/ dwa powyższe można zastąpić indyjską pastą
czosnkowo-imbirową/ok. 1 łyżeczka
soli /do smaku/świeżo posiekana
kolendra /do dekoracji/łyżka
oleju do smażeniaSposób przygotowania:Do pojemnika lub miski wrzucamy kostkę
pomidorów z puszki oraz kubek
jogurtu. Dodajemy wszystkie
przyprawy, mielone
migdały i mieszając łączymy składniki.
Kurczaka kroimy w małą kostkę i dodajemy do miski, ponownie mieszamy.Kroimy
cebulkę w
pióra i smażymy na
oleju, po czym dodajemy
masło (ok. 1/3 kostki). Kiedy nabierze złotego koloru dorzucamy na patelnię zawartość miski z sosem i kawałkami
kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na patelni ok. 15 minut. Proste prawda?Danie dekorujemy świeżo posiekaną
kolendrą. Serwujemy z
ryżem - koniecznie z dobrym
ryżem basmati!