Wykonanie

Dostałam zadanie: pozbyć się z kuchni resztek białej
mąki ryżowej, zalegającej w szafkach. Mnie nie szkodzi (przynajmniej nie w widoczny sposób), ale Mojemu Ukochanemu tak, więc nie pozostało mi nic innego, jak zadanie wykonać. Piekę zatem pieguski i rozdaję bliższym oraz dalszym… I wymyślam
ciastka z dodatkiem
mąki ryżowej. Szukając inspiracji i sposobu na szybkie zużycie
mąki ryżowej, bez angażowania innych mąk, natrafiłam na Naan Berenji, czyli perskie
ciastka przygotowywae wyłącznie z białej
mąki ryżowej. W internecie jest wiele różnych przepisów, różniących się proporcjami oraz tym i owym, ale podstawy są niezmienne:
mąka,
żółtko,
masło,
cukier,
woda różana i
kardamon.
Ciastka są oczywiście bezglutenowe, a w mojej wersji także bezcukrowe i beznabiałowe. Wersji bezjajecznej na razie nie wypróbowałam, ale
mąka jeszcze jest, więc może w weekend :)
Ciastka wyglądają prześlicznie, są bardzo jasne i niezwykle dekoracyjne, zwłaszcza jeśli
zrobi się na nich ładny wzorek i posypie kolorowymi dodatkami (u mnie
mak,
pistacje i
czerwony pieprz). Pachną
wodą różaną. Są niezwykle delikatne, więc trzeba uważać przy chwytaniu. Najlepiej od razu włożyć do buzi całe
ciastko – niemal rozpłynie się w ustach! Biała
mąka ryżowa nie jest najzdrowsza… Ale przecież słodkości są po to, żeby dogodzić sobie od czasu do czasu, a nie żeby zajadać je na śniadanie, obiad i kolację :) Koniecznie wypróbujcie, jeśli i w waszej kuchni
mąka ryżowa zalega :)Gluten free, sugar free Ό dairy free persian white rice cookies with rose water,
cardamon and vanilla, sprinkled with poppy seeds, pistachios and pink pepper.

Na 50 sztuk400 g białej
mąki ryżowej200 g wegańskiej
margaryny Alsan-Bio (zamiennie
olej kokosowy; w wersji nabiałowej
masło – może być kozie)90 g
ksylitolu, zmielonego na puder4 łyżki
wody różanej*1
jajkopo 1/2 łyżeczki
kardamonu i sproszkowanej
waniliiDo posypania:
mak, dowolne
orzechy (drobno posiekane), pokruszone ziarna
czerwonego pieprzuZmiksuj razem tłuszcz,
ksylitol i
jajko. Dodaj
mąkę wymieszaną z
przyprawami, zmiksuj. Na końcu wlej
wodę różaną. Ciasto będzie miękkie i delikatne. Odrywaj małe kawałki, formuj kulki i spłaszczaj na dłoni, tworząc małe placuszki o grubości mniej więcej 1 cm. Jeśli ciasto będzie lepić się do rąk, dodaj trochę więcej
mąki ryżowej i wyrób jeszcze raz.Ułóż placuszki na papierze do pieczenia położonym na kratce. Jeśli chcesz, wyciśnij na powierzchni dowolny wzór, np. nożem, widelcem, stemplem do
ciastek lub foremką do wykrawania. Udekoruj
ciastka ulubioną posypką, lekko ją dociskając.Piecz
ciastka w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15 minut. Powinny być białe (jeśli zaczną rumienić się na brzegach, wyjmij je z piekarnika szybciej). Zostaw je na kratce do całkowitego wystudzenia, inaczej rozpadną się podczas chwytania.
Ciastka są bardzo delikatne, piaskowe. Rozpływają się w ustach.*
Woda różana nadaje
ciastkom specyficzny aromat. Można ją kupić w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością oraz w sklepach z ekokosmetykami. Jeśli nie masz
wody różanej, użyj
mleka,
mleka roślinnego lub zwykłej
wody. Jedną łyżkę
mleka lub
wody możesz zastąpić łyżką
amaretto,
rumu lub dowolnego naturalnego ekstraktu, np.
cytrynowego czy
migdałowego.