ßßß
Składniki:Szklanka cukru lub fruktozy a najlepiej ksylitoluSzklanka mąkiSzklanka makuSzklanka białek z jaj¾ Kostki masła lub margaryny do pieczenia ciast, a najlepiej oleju kokosowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaorzechy, rodzynki,do dekoracji połówki orzechów włoskich lub wiórki kokosowePolewa:¼ Kostki masła lub margaryny do pieczenia ciastPół szklanki cukru/fruktoza3 łyżki wody2 łyżki kakao
Przygotowanie:Nastawić piekarnik na temperaturę 180 st. Zagotować w rondlu składniki na polewę, ciągle mieszając, roztopione masło, cukier kakao i wodę. Odstawić do ostygnięcia.Do miski wsypać mak, cukier, mąkę (przesianą wcześniej żeby była pulchna), proszek do pieczenia, i mieszać starannie wszystkie składniki, dodać orzechy i rodzynki, dodać roztopiony tłuszcz i ubitą pianę z białek. Porządnie wymieszać i wstawić do gorącego piekarnika, na 40-50 min.Piekarniki mają różną moc, wiec jeśli mamy wątpliwości czy ciasto jest gotowe, sprawdzamy wykałaczką czy już upieczone, jeśli wbita w ciasto wykałaczka jest sucha, to znaczy że ciasto się upiekło, jeśli wilgotna, to jeszcze pieczemy.Ten przepis najlepiej się udaje gdy do pieczenia używamy niewielkiej okrągłej formy, wcześniej wysmarowanej masłem i opruszonej kaszką manną.Kiedy ciasto jest gotowe i niezbyt gorące, wykładamy na nie polewę i równomiernie rozprowadzamy przechylając formę. Na koniec dekorujemy połówkami włoskich orzechów lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej je zrobić dzień wcześniej, następnego dnia, kiedy odpocznie - jest przepyszne.