Wykonanie

Składniki:Szklanka
cukru lub fruktozy a najlepiej
ksylitoluSzklanka
mąkiSzklanka
makuSzklanka
białek z jaj¾ Kostki
masła lub
margaryny do pieczenia ciast, a najlepiej
oleju kokosowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaorzechy,
rodzynki,do dekoracji połówki
orzechów włoskich lub
wiórki kokosowePolewa:¼ Kostki
masła lub
margaryny do pieczenia ciastPół szklanki cukru/fruktoza3 łyżki
wody2 łyżki
kakao
Przygotowanie:Nastawić piekarnik na temperaturę 180 st. Zagotować w rondlu składniki na polewę, ciągle mieszając, roztopione
masło,
cukier kakao i
wodę. Odstawić do ostygnięcia.Do miski wsypać
mak,
cukier,
mąkę (przesianą wcześniej żeby była pulchna),
proszek do pieczenia, i mieszać starannie wszystkie składniki, dodać
orzechy i
rodzynki, dodać roztopiony tłuszcz i ubitą pianę z
białek. Porządnie wymieszać i wstawić do gorącego piekarnika, na 40-50 min.Piekarniki mają różną moc, wiec jeśli mamy wątpliwości czy ciasto jest gotowe, sprawdzamy wykałaczką czy już upieczone, jeśli wbita w ciasto wykałaczka jest sucha, to znaczy że ciasto się upiekło, jeśli wilgotna, to jeszcze pieczemy.Ten przepis najlepiej się udaje gdy do pieczenia używamy niewielkiej okrągłej formy, wcześniej wysmarowanej
masłem i opruszonej
kaszką manną.Kiedy ciasto jest gotowe i niezbyt gorące, wykładamy na nie polewę i równomiernie rozprowadzamy przechylając formę. Na koniec dekorujemy połówkami
włoskich orzechów lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej je zrobić dzień wcześniej, następnego dnia, kiedy odpocznie - jest przepyszne.