Wykonanie
Pierwsze z ciast, jakie przygotowałam ostatnio na imieniny. Jak się okazało murzynek jest świetną bazą do wykonania szybkich i ciekawych ciast. W planach mam jeszcze wykonanie kilku innych kombinacji.Składniki na ciasto
kakaowe:1 kostka
margaryny½ szkl.
wody1 ½ szkl.
cukru2 łyżki z czubkiem
kakao2 szkl.
mąki4
jajka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto
kokosowe:3
białka170 g
wiórków kokosowych½ szkl.
cukruPierwsze cztery składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Przestudzić. Odlać ½ szklanki na polewę. Następnie zmiksować z
żółtkami, a na końcu wmieszać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki do ciasta i wymieszać, żeby je lekko rozluźnić, a następnie dodać resztę piany i dokładnie wymieszać.Przygotować ciasto
kokosowe.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać
cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Na końcu wmieszać
wiórki kokosowe.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć połowę ciasta
kakaowego, na to układać w minimalnych odstępach po łyżce ciasta
kokosowego. Przykryć pozostałością ciasta
kakaowego. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Można przykryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się nie przypiekł. Po upieczeniu i przestudzeniu polać polewą.Ewka