Wykonanie
Kiedy na sklepowej półce znalazłam
jogurt grecki owczy, od razu wiedziałam, co z niego przygotuję – poza mizerią :)
Jogurtowe ciasto
cytrynowe. Na bazarku kupiłam akurat dorodne
borówki, więc garść tych
owoców również trafiła do ciasta. Wyszło mięciutkie i wilgotne, lekko gumowe (przez dodatek
mąki ziemniaczanej i tapioki), ale w pozytywnym sensie :) Pachnące
jogurtem i
cytrynami.
Borówki można zastąpić dowolnymi
owocami:
jagodami,
malinami,
truskawkami, kawałkami
jabłek lub
brzoskwiń. Ważne, by
owoce były odsączone z
wody po umyciu oraz z nadmiaru soku (jeśli są bardzo soczyste lub gdy użyjesz
owoców rozmrożonych albo z kompotu). Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko!Sugar-free, gluten-free soft and moist
yogurt cake with lemon juice and zest and blueberries.
Składniki (na keksówkę)120 g
jogurtu greckiego (użyłam owczego)70 g
mąki ryżowej, białejpo 25 g
mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i
skrobi z tapioki25 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego100-120 g
ksylitolu6-10 kropel
stewii fluid (opcjonalnie)100 ml
oleju ryżowegoskórka otarta z 2 ekocytryn i sok (ok. 80 ml)2
jajka1/3 łyżeczki gęstego ekstraktu
waniliowego1 niepełna łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej80 g
borówek (do ułożenia na wierzchu ciasta)W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, oprócz
ksylitolu. W osobnej misce ubij
jajka z
ksylitolem, dodaj
wanilię, sok i
skórkę z cytryny, a na końcu
jogurt i
olej. Dokładnie wymieszaj. Dodawaj partiami suche składniki i zmiksuj całość na gładką masę.Przelej ciasto do keksówki. Na wierzchu ułóż umyte i odsączone
borówki. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 50 minut, aż wierzch ciasta lekko sie zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce, żeby ostygło.Smak
cytryny jest przyjemnie wyczuwalny, ale możesz dodać skórkę nawet z 3
cytryn, dla wzmocnienia efektu. Jeśli nie masz ekologicznych
cytryn, pamiętaj, by sparzyć
owoce i dokładnie wyszorować skórkę w celu pozbycia się
wosku i środków chemicznych, którymi
cytryny są konserwowane!