ßßß
Kiedy na sklepowej półce znalazłam jogurt grecki owczy, od razu wiedziałam, co z niego przygotuję – poza mizerią :) Jogurtowe ciasto cytrynowe. Na bazarku kupiłam akurat dorodne borówki, więc garść tych owoców również trafiła do ciasta. Wyszło mięciutkie i wilgotne, lekko gumowe (przez dodatek mąki ziemniaczanej i tapioki), ale w pozytywnym sensie :) Pachnące jogurtem i cytrynami. Borówki można zastąpić dowolnymi owocami: jagodami, malinami, truskawkami, kawałkami jabłek lub brzoskwiń. Ważne, by owoce były odsączone z wody po umyciu oraz z nadmiaru soku (jeśli są bardzo soczyste lub gdy użyjesz owoców rozmrożonych albo z kompotu). Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko!Sugar-free, gluten-free soft and moist yogurt cake with lemon juice and zest and blueberries.
Składniki (na keksówkę)120 g jogurtu greckiego (użyłam owczego)70 g mąki ryżowej, białejpo 25 g mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i skrobi z tapioki25 g zmielonego złocistego siemienia lnianego100-120 g ksylitolu6-10 kropel stewii fluid (opcjonalnie)100 ml oleju ryżowegoskórka otarta z 2 ekocytryn i sok (ok. 80 ml)2 jajka1/3 łyżeczki gęstego ekstraktu waniliowego1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej80 g borówek (do ułożenia na wierzchu ciasta)W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, oprócz ksylitolu. W osobnej misce ubij jajka z ksylitolem, dodaj wanilię, sok i skórkę z cytryny, a na końcu jogurt i olej. Dokładnie wymieszaj. Dodawaj partiami suche składniki i zmiksuj całość na gładką masę.Przelej ciasto do keksówki. Na wierzchu ułóż umyte i odsączone borówki. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 50 minut, aż wierzch ciasta lekko sie zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce, żeby ostygło.Smak cytryny jest przyjemnie wyczuwalny, ale możesz dodać skórkę nawet z 3 cytryn, dla wzmocnienia efektu. Jeśli nie masz ekologicznych cytryn, pamiętaj, by sparzyć owoce i dokładnie wyszorować skórkę w celu pozbycia się wosku i środków chemicznych, którymi cytryny są konserwowane!