Wykonanie
Pewnie nie raz zostaje Wam z obiadu ugotowany
ryż - te racuszki to świetny pomysł na jego wykorzystanie. Stanowić moga one pyszny deser lub kolację, a nawet sam obiad. Pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja podałam je ze
śmietanką i
owocami. I jeszcze jedno - szybko znikają, więc jeśli chcecie je zrobić dla całej rodzinki to lepiej od razu z podwójnej porcji :)
SKŁADNIKI (ok 10-12 małych placuszków)1 szkl ugotowanego
ryżu (może być troszkę więcej)1
jajko1/2 szkl
mleka3/4 szkl
mąki2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażenia1. Przygotować
ryż - najlepszy jest świeżo ugotowany i lekko kleisty, j eśli jest zimny np. z poprzedniego dnia, należy go podlać
wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy.2.
Jajko zmiksować/roztrzepać z
cukrem, dodać
mleko,
mąkę i
proszek do pieczenia. Dodać
ryż, wymieszać.Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego
ryżu a później je tylko usmażyć.3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany
olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia.