Wykonanie
Mała modyfikacja naszych American Cookies i mamy...
owocowe ciasteczka. U nas
borówki i
porzeczki, jednak nadaje się do nich wiele innych letnich
owoców:) Wersja bezlaktozowa, bo zamiast
masła użyłam
oleju kokosowego.
Składniki (ok. 12 dużych
ciastek):3 łyżki
oleju kokosowego1/3 szklanki
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii190g
mąki orkiszowej typ 700 (1,5 szklanki)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaporzeczki- pół szklanki
borówki- pół szklankiPrzygotowanie:
Olej rozpuścić i ostudzić.
Ksylitol,
jajko,
olej i ekstrakt wymieszać.Dodać
sodę,
mąkę i
proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Borówki i
porzeczki delikatnie rozgnieść widelcem, by wypuściły trochę soku.
Owoce dodać do ciasta, zagnieść rękoma.Ciasto powinno być mokre i klejące.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi formować niewielkie kulki, kłaść je na blaszce i lekko spłaszczyć łyżką.Piec przez ok. 20 min w temperaturze 170 stopni.