Wykonanie
Ostatni wypiek z
bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co lubi każdy. Połączenie gorzkiego
kakao z nutellą to chyba najlepsze co może być. A ich smak? Spróbujcie, a sami się przekonacie. Babeczki znikają w oka mgnieniu! Przepis znalazłam tutaj .Składniki:-2 szklanki
mąki orkiszowej(lub pszennej)-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sody-3/4 szklanki
ksylitolu(może być
cukier)-1/2 szklanki
oleju kokosowego(lub zwykłego)-1/2 szklanki
kakao naturalnego-1/2 szklanki gorącej
wody-2
jajka( ja dałam 6 przepiórczych)-jedna łyżeczka ekstraktu
waniliowego-1 szklanka
jogurtu naturalnego-12 łyżeczek nutelliW jednej misce przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę.
Kakao mieszamy z
wodą na gładką masę. W drugiej misce dokładnie mieszamy
jajka,
jogurt,
olej,
cukier i ekstrakt
waniliowy.
Kakao dodajemy do masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi(mają być grudki). Wykładamy na papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy po jednej łyżeczce nutelli(o temp. pokojowej) i mieszamy(najlepiej wykałaczką). Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20-25 minut.
Smacznego!:)