Wykonanie
Baby... ach te baby... Święta Wielkanocne bez nich nie mają sensu. Choć jedna powinna znaleźć się na świątecznym
stole. Najlepiej by była najokazalsza, najdoskonalsza i najpyszniejsza. Taka jest ta. Wegańska, bezglutenowa babka kokosowa zrobiona z dodatkiem...
batata . Yyyy...? Dobrze przeczytaliście -
batata !Mistrzynią w pieczeniu babki była moja babcia. Do dzisiaj to ona piecze ją na wielkanocny stół. Niestety, jak się spodziewacie, robiona jest ona tradycyjnie, z
mąki pszennej,
masła,
cukru,
jajek. Nawet w Święta nie
mogę sobie na nią pozwolić. Postanowiłam więc stworzyć przepis na babkę wyjątkową, którą będzie mógł zjeść każdy, gdyż jest ona wegańska, bezglutenowa i bez cukrowa . W dodatku wypiek ten smakuje tak wyśmienicie, że zapewne nie będzie przeszkadzać tym nie zważającym na dietę, że nie zawiera on w sobie niczego niezdrowego. Jest słodko, lekko
kokosowe, pysznie . A że wypiek zawiera
batata ... tego nawet nie trzeba mówić gościom. :P
wegańska, bezglutenowa, bez
cukru- 80 g
mąki kukurydzianej / jaglanej- 70 g
mąki ryżowej- 60 g
skrobi z tapioki / można zamienić na ziemniaczaną- 120 g
mąki z
cieciorki- 20 g mielonego
siemienia lnianego- 50 g
wiórków kokosowych- 2 bezglutenowego łyżeczki
proszku do pieczenia / kamienia
winnego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżka
octu winnego /
jabłkowego /
ryżowego- 150 g puree z pieczonych
batatów- 100 g
oleju kokosowego virgin- 100 g
ksylitolu / erytrolu- 300 g
mleka roślinnego- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1 i 1/2 łyżki
rumuW kąpieli rozpuszczam
olej kokosowy. Dodaję
ksylitol,
mleko roślinne, ekstrakt
waniliowy,
rum. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej
wody i odstawiamy, by masa przestygła. Dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam mąk i
proszek do pieczenia. Całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.W miseczce zalewam 1 łyżeczkę
sody,
octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na ciasto i ponownie dokładnie mieszam.Foremkę na babkę smaruję
olejem i oprószam
mąką ryżową. Przekładam do niej ciasto.Foremkę z masą na babkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 30 min. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika. Ma się wystudzić przez 20 min w foremce. Następnie przekładam ją na kuchenną kratkę.Ostudzoną babkę
kokosową oprószam
cukrem pudrem z
ksylitolu, polewamy lukrem
ksylitolowym lub roztopioną
gorzką czekoladą.Smacznego!