Wykonanie
Dla tych, którzy już tęsknią za latem – całe bogactwo kolorów na talerzu. Moi domownicy śmiali się ze mnie, że
sałatka jest tak kolorowa, aż
razi po oczach – ale mówiąc to,
mieli uśmiechy na ustach i pałaszowali, aż się im uszy trzęsły. A mnie przecież o to chodziło, żeby smakowało i żeby w ten szary ponury, zimny dzień
mieli więcej powodów do uśmiechu
Składniki:
makaron sojowy – 150 g,
roszponka – 3 garści,
rukola – 2 garści,
dynia bez skóry – 70 dkg,
papryka czerwona – 1 szt,
jaja na twardo 4 szt,
mizuna – 1 garść,Sos kielecki
curry – 3 łyżki,
oliwa z oliwek – 2 łyżki,
ocet jabłkowy – 2 łyżki,
cukier – do smaku,
sól do smaku,
pieprz ziołowy – 1 łyżeczka,
pieprz czarny do smaku.Przygotowanie:
Makaron sojowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z dyni za pomocą łyżeczki do
melona powycinać kółka. Zagotować litr
wody, posolić dodać łyżeczkę
cukru,
pieprz ziołowy i
ocet. Do
wywary włożyć
dynię i ugotować al dente. Gotową
dynię przestudzić i wymieszać z 2 łyżkami sosu
curry.Umyć listki
roszponki,
rukoli oraz
mizuny. Ugotować
jaja na twardo, ostudzić obrać ze skorupek i pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne a następnie przygotować drobną
paprykową kosteczkę. Łyżkę sosu
curry wymieszać z
oliwą i w ten sposób przygotować sos do sałatki. Nakładać na talerze porcje
makaronu sojowego, posypywać
porwanymi listkami
rukoli,
roszponki oraz kosteczką z
papryki a na zielonościach układać kulki dyni oraz plastry
jajka. Całość skrapiać przygotowanym sosem i doprawiać
pieprzem.Podawać w wersji zmieszanej lub niezmieszanej. Dodatkowo można jeszcze udekorować kwiatkami
rukoli. Kwiatuszki
rukoli są równie smaczne jak sama
rukola. Smacznego.