ßßß
Składniki:makaron sojowy – 150 g,roszponka – 3 garści,rukola – 2 garści,dynia bez skóry – 70 dkg,papryka czerwona – 1 szt,jaja na twardo 4 szt,mizuna – 1 garść,Sos kielecki curry – 3 łyżki,oliwa z oliwek – 2 łyżki,ocet jabłkowy – 2 łyżki,cukier – do smaku,sól do smaku,pieprz ziołowy – 1 łyżeczka,pieprz czarny do smaku.Przygotowanie:Makaron sojowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z dyni za pomocą łyżeczki do melona powycinać kółka. Zagotować litr wody, posolić dodać łyżeczkę cukru, pieprz ziołowy i ocet. Do wywary włożyć dynię i ugotować al dente. Gotową dynię przestudzić i wymieszać z 2 łyżkami sosu curry.Umyć listki roszponki, rukoli oraz mizuny. Ugotować jaja na twardo, ostudzić obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne a następnie przygotować drobną paprykową kosteczkę. Łyżkę sosu curry wymieszać z oliwą i w ten sposób przygotować sos do sałatki. Nakładać na talerze porcje makaronu sojowego, posypywać porwanymi listkami rukoli, roszponki oraz kosteczką z papryki a na zielonościach układać kulki dyni oraz plastry jajka. Całość skrapiać przygotowanym sosem i doprawiać pieprzem.Podawać w wersji zmieszanej lub niezmieszanej. Dodatkowo można jeszcze udekorować kwiatkami rukoli. Kwiatuszki rukoli są równie smaczne jak sama rukola. Smacznego.