Wykonanie
Witajcie Kochani,Zima chyba odpuściła sobie nasz
kraj i postanowiła dobić wszystkich deszczem oraz burą aurą. Brrrr! W taką pogodę najlepsze jest gorące
kakao lub aromatyczna
kawa, które lekko pobudzą nasze przygnębione i ospałe komórki nerwowe. Poprosimy dużą porcję! ;)Mamy dziś dla Was propozycję szybkiego obiadu, który uzupełni choć trochę niedobory wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Serwujemy dziś
makaron z zielonym pesto z
rukoli i
ricotty. Jest to danie ekspresowe – jego przygotowanie zajmuje tylko tyle, co ugotowanie
makaronu. Pesto możecie też z powodzeniem wykorzystać jako dip, pastę do kanapek lub naleśników.
Rukola to nie tylko źródło wymienionych wyżej niezbędnych nam pierwiastków, ale zawiera także witaminy A, C i K oraz bardzo cenny kwas foliowy. Wśród właściwości prozdrowotnych
rukoli można wymienić to, że ma działanie bakteriobójcze oraz wzmacnia naszą odporność. Zawiera luteinę, która jest cenna dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. Bogactwo flawonoidów zawartych w
rukoli, ma działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Może zainteresuje Was również to, że uważana jest od starożytności za bardzo skuteczny afrodyzjak. :) Analizując bogactwo składników, które ze sobą niesie, nie ma co do tego wątpliwości – pobudza, dodaje wigoru, wspomaga płodność. Jednym zdaniem – nic tylko brać i jeść! :)Składniki (na 2-3 osoby):- pół dużego opakowania
rukoli- 100 g
ricotty- 3 łyżki
oliwy z oliwek aromatyzowanej
ziołami (nasz domowy tuning
oliwy) – może być zwykła- 2 łyżki
soku z cytryny-
sól i
pieprz- połowa opakowania dowolnego
makaronu (u nas bavette – spłaszczone spaghetti)Wykonanie:Gotujemy
makaron. W tym czasie myjemy
rukolę, osączamy z
wody na ręcznikach papierowych lub za pomocą wirówki do
sałaty (swoją
drogą musimy sobie taką sprawić). Odłóżcie kilka listków do dekoracji. Wrzucamy
rukolę do blendera, dodajemy
oliwę,
sok z cytryny i miksujemy na pastę. Następnie dodać możecie już
ricottę, koniecznie trochę
pieprzu i ewentualnie
sól do smaku. Miksujcie chwilę, aż składniki się wymieszają. Odcedźcie
makaron, ale zostawcie sobie pól szklanki
wody z gotowania
makaronu na wszelki wypadek. Wrzućcie odcedzony
makaron z powrotem do garnka lub miski, dodajcie pesto i wymieszajcie. Jeśli nie chce się wszystko ładnie rozprowadzić dodajcie ociupinkę
wody z gotowania
makaronu.
Rukola jest surowa, więc nie
traci żadnych wartości i składników odżywczych. Możecie nakładać i zajadać niezwłocznie. Pyszności! :)Zielone pozdrowienia,Ania & Piotr