Wykonanie
Tym razem modyfikacja czegoś co już zrobiłam. Kilka dni temu powstała kanapka z
wędzoną makrelą w dwóch wersjach (tutaj). Dziś mała zmiana. Dodałam
wędzonego śledzia (prosto z Gdańska:)) i oczywiście nieśmiertelne
jajko w koszulce. I
powiem szczerze, że jestem zachwycona. Polałam ją odrobiną
oliwy truflowej i zyskała naprawdę fajny smak. Szybka i obłędna. To tyle ile można o niej napisać:) Zdecydowanie jedna z lepszych
rybnych kanapek.

Składniki (na jedną kanapkę):garść
rukolikawałek
wędzonego śledziajajkosólpieprzoliwa truflowa
ocet (do ugotowania
jajka)Wykonanie:Zagotuj
wodę i dodaj do niej odrobinę
octu (przyśpieszy to proces ścinania
białka). Gdy
wodą będzie się gotować wbij
jajko do miski i delikatnie ale stanowczo wlej je do garnka (lub wbij
jajko od razu do
wody). Na kanapę rozłóż
rukolę i
śledzia (uważaj na ości
śledź ma ich sporo).
Jajko gotuj 2-3 minuty. Wnętrze powinno być płynne. Wyjmij je łyżka cedzakową i ułóż na kanapce. Przypraw
solą i
pieprzem. Polej
oliwą.Smacznego!