ßßß
Składniki:jaja – 4 szt,mąka pszenna – 3/4 szklanki,kakao – 2 łyżki,cukier – 1 szklanka,kawa płynna ( może być parzona lub rozpuszczalna, byle mocna) – 2 łyżki,olej – 1 łyżka,masło – 150 g,proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka,cukier puder – 1/2 szklanki (dla tych co lubią bardzo słodkie masy 1 szklanka),wafelki śmietankowe – 250 g,aromat śmietankowy – 1 kropla,spirytus – 1 łyżka,żółtka – 2 szt,dżem z czarnej porzeczki – 150 g,galaretka agrestowa – 1 szt,sok Kubuś zielony – 2 szklanki,żelatyna – 2 płaskie łyżeczki,herbata parzona- 1/2 szklanki,tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.Przygotowanie:Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać łyżkę oleju i dwie łyżki chłodnej kawy – najlepiej świeżo zaparzonej, rozpuszczalnej. Przelać ciasto do natłuszczonej tortownicy (ok 23 cm) i piec w temperaturze 180 stopni ok 40 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.Przygotować masę: żółtka ubić z cukrem pudrem tak, aby powstał biały krem po łyżce ubijając dodawać miękkie masło. Pokruszyć wafelki, część powinna być bardzo drobna a część może pozostać grubsza. Pod koniec ubijania masy dodać krople aromatu i łyżkę spirytusu a następnie wymieszać z wafelkami.Ostudzone ciasto przekroić, dolną część naponczować herbatą (może być lekko słodka ale nie musi) a potem posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć masę ciasteczkową i przykryć drugim krążkiem ciasta. Schłodzić.Galaretkę oraz żelatynę zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Przestudzić i uzupełnić Kubusiem. Wstawić do lodówki na 15 – 20 minut jak płyn zacznie się zsiadać ( będzie miał już galaretowata konsystencję) przelać go na wierzch ciasta i ponownie schłodzić, aby galaretka całkowicie zastygła.