Wykonanie
No i mamy wrzesień… szkoła już dawno za mną, ale i tak pierwsze dni września negatywnie wpływają na mój nastrój, w związku z powyższym muszę sobie jakoś „osłodzić życie”Tym razem
biszkopt kakaowy z masą
ciasteczkową, dla tych którzy lubią „chrupać”, bo masa jest chrupiąca.

Składniki:
jaja – 4 szt,
mąka pszenna – 3/4 szklanki,
kakao – 2 łyżki,
cukier – 1 szklanka,
kawa płynna ( może być parzona lub rozpuszczalna, byle mocna) – 2 łyżki,
olej – 1 łyżka,
masło – 150 g,
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka,
cukier puder – 1/2 szklanki (dla tych co lubią bardzo słodkie masy 1 szklanka),
wafelki śmietankowe – 250 g,
aromat śmietankowy – 1 kropla,
spirytus – 1 łyżka,
żółtka – 2 szt,
dżem z czarnej porzeczki – 150 g,
galaretka agrestowa – 1 szt,
sok Kubuś zielony – 2 szklanki,
żelatyna – 2 płaskie łyżeczki,
herbata parzona- 1/2 szklanki,tłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formy.Przygotowanie:Całe
jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodać
kakao i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wlać łyżkę
oleju i dwie łyżki chłodnej
kawy – najlepiej świeżo zaparzonej, rozpuszczalnej. Przelać ciasto do natłuszczonej tortownicy (ok 23 cm) i piec w temperaturze 180 stopni ok 40 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.Przygotować masę:
żółtka ubić z
cukrem pudrem tak, aby powstał biały krem po łyżce ubijając dodawać miękkie
masło. Pokruszyć
wafelki, część powinna być bardzo drobna a część może pozostać grubsza. Pod koniec ubijania masy dodać krople aromatu i łyżkę
spirytusu a następnie wymieszać z
wafelkami.Ostudzone ciasto przekroić, dolną część naponczować
herbatą (może być lekko słodka ale nie musi) a
potem posmarować
dżemem. Na
dżem wyłożyć masę
ciasteczkową i przykryć drugim krążkiem ciasta. Schłodzić.
Galaretkę oraz
żelatynę zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Przestudzić i uzupełnić Kubusiem. Wstawić do lodówki na 15 – 20 minut jak płyn zacznie się zsiadać ( będzie miał już galaretowata konsystencję) przelać go na wierzch ciasta i ponownie schłodzić, aby
galaretka całkowicie zastygła.