Wykonanie
Córka prosiła mnie o zebrę już od jakiegoś czasu, ale zawsze inny wypiek miałam już w głowie,no i zebra szła w odstawkę. Wczoraj od rana córka za mną chodziła" "zrób zebrę, zrobisz dzisiaj zebrę?" Po obiedzie raz dwa ukręciłam ciacho i wieczorkiem ku zdziwieniu i wielkiej radości córki zebra na
stole stała. Czasem tak mam, szukam wyszukanych pomysłów na ciasto, czy też danie, a wystarczy przepis z zapomnianego już zeszytu z przepisami. Tyle radości możemy dać bliskim, prostym wcale niewyszukanym przepisem;)

Składniki:5
jajekszklanka
cukruszklanka gazowanej
wody mineralnejszklanka
oleju2 szklani
mąki pszennej + 3 łyżkiłyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaotłuszcz do posmarowania tortownicy3 łyżki
bułki tartej do obsypania tortownicy
cukier puder
Wykonanie:Zaczynamy od oddzielenia
żółtek od
białek.Następnie
białka ubijamy z
cukrem.Do
żółtek dodajemy gazowaną
wodę mineralną ,
olej - łączymy razem składniki.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
proszkiem do pieczenia.Dodajemy
żółtka wymieszane z
wodą i
olejem do
białek, następnie dosypujemy stopniowo, ciągle mieszając
mąkę.Ciasto dzielimy na 2 równe części, do jednej wsypujemy 3 łyżki
mąki, do drugiej 3 łyżki
kakao.Mieszamy w obu przypadkach.Smarujemy tortownice(o średnicy 26cm) tłuszczem, obsypujemy
bułką tartą.Ciasto kładziemy łyżka po łyżce raz ciemne raz jasne, zaczynając na środku tortownicy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 40 minut.Gotową,ostudzoną zebrę obsypujemy
cukrem pudrem

Samczego