ßßß
 
            
         3 serca wieprzowe1 duża cebulaszczypta chilijałowieckolendrarozmarynsólpieprzpół szkl wina czerwonego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka smalcu3 łyżki dobrej śmietanykluseczki300 g ugotowanych ziemniaków1 szkl mąki pszennejszczypta soli1 jajko
3 serca wieprzowe1 duża cebulaszczypta chilijałowieckolendrarozmarynsólpieprzpół szkl wina czerwonego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka smalcu3 łyżki dobrej śmietanykluseczki300 g ugotowanych ziemniaków1 szkl mąki pszennejszczypta soli1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu.W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć na smalcu cebulę, dodać pokrojone serca i przyprawy.Smażyć aż cały płyn odparuje, wtedy podlać winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę.Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku.Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką .
Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu.W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć na smalcu cebulę, dodać pokrojone serca i przyprawy.Smażyć aż cały płyn odparuje, wtedy podlać winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę.Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku.Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką .
