Wykonanie
W wersji klasycznej. Przynajmniej dla mnie :). Nie robię ich często, moje szkraby kręcą nosem, po za tym są ciężkostrawne ale za to syte i przepyszne. Dlatego absolutnie z nich nie rezygnuję i od czasu do czasu pozwalam sobie na więcej, tak żeby wątroba się nie nudziła.
Składniki na placki ziemniaczane:1 kg obranych
ziemniaków2 łyżki
mąki pszennej1
jajko1 duża
cebula1,5 łyżeczki
soli, 1/2 płaskiej łyżeczki
pieprzuskrobia1 łyżka
śmietany (opcjonalnie)
Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach, przekładam na durszlak ułożony na garnku lub szerokiej misce na ok.1 min.by obciekły z nadmiaru soku. W tym czasie obieram i kroję
cebulę w drobną kostkę.
Ziemniaki przekładam do garnka dodaję
cebulę,
jajko,
mąkę,
przyprawy oraz
skrobię, która została na dnie naczynia po zlaniu
wody ziemniaczanej. Można dodać łyżkę
śmietany wówczas nie będą szybko ciemnieć.
Wszystko razem mieszam. Na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami
oleju nakładam po 2 stołowe łyżki na każdy placek. Formuję łyżką na 1cm grubości placek. Po zrumienieniu przewracam na drugą stronę, dolewam 1 - 2 łyżki
oleju. Po usmażeniu z obu stron, przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.