ßßß

kawałek cukinii ok 300 g3 łyżki mąki1/4 kostki sera białego1 mała cukinia wielkości ogórka1 jajkosólpieprz ziołowyszczypta proszku do pieczenianatka pietruszki świeżabazylia świeżamajeranek świeżyolej do smażeniakonfitura z borówekMałą cukinię należy pokroić w cieniutkie plasterki przy pomocy obieraka do warzyw.Cukinię pozostałą zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać rozgnieciony widelcem ser, jajko i przyprawy oraz posiekaną zieleninę i proszek do pieczenia. Wymieszać energicznie rozgrzewając jednocześnie patelnię z niewielką ilością oleju. Wyłożyć na patelnię ciasto cukiniowe, rozklepać równomiernie i na wierzchu ułożyć młodą cukinkę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć spód na średnim ogniu , następnie omlet odwrócić i usmażyć drugą stronę. Ostrożnie wyłożyć na talerz obracając spodem do góry tak by plasterki były na górze omletu.Podawać z konfiturą z borówek.
Opublikowany w