ßßß
3 udka1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego1 łyżeczka tymiankusólpieprzszczypta suszonej papryczki chiliszczypta czosnku granulowanego1 szkl kaszy jaglanej2 szkl wody1 pomidor1 papryczka chilisólpieprz
natka pietruszkinatka selera400 ml śmietany 18%2 jajkaszczypta oreganoUdka umyć, oczyścić, osuszyć. Przygotować marynatę i natrzeć nią udka, resztę marynaty wlać do brytwanki i odstawić na godzinę.Kaszę ugotować w 2 szkl wody aż wchłonie cały płyn. Odstawić odkrytą by wystygła.Pomidor przekroić, wyciąć 4 plasterki do dekoracji, resztę pokroić w kosteczkę i dodać do kaszy, dodać posiekaną drobno papryczkę, posiekaną natkę pietruszki i selera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z jajkami dodać do kaszy i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyrównać, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i posypać oregano.Piekarnik nagrzać do temp 200 st. Wstawić udka i kaszę jednocześnie i piec ok 50 min z termoobiegiem.Do dania przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej, cebuli, papryki konserwowej, oliwek i cebulki konserwowej. Doprawiłam oliwą i przyprawą do sałatek.

