Wykonanie
Poziom trudnościBalotyna to inaczej faszerowany
drób. Do przygotowania dania można użyć
kaczkę,
kurczaka, perliczkę,
indyka lub innego ptaka. Pierwszy raz zrobiłam balotynę z
indyka, na ostatnie Boże Narodzenie. Niestety, wtedy jeszcze nie robiłam zdjęć moim potrawom i nie uwieczniłam tego wyczynu. Planowaliśmy zjeść tę olbrzymią balotynę w drugi dzień świąt, na który zaprosiliśmy kilkoro przyjaciół. Balotyna z
indyka była tak wielka, że jedliśmy ją w drugi dzień świąt – jako ciepłe danie, i jeszcze w Sylwestra jako
wędlinę, na zimno.
Indyk bardzo zasmakował rodzinie i przyjaciołom, więc powtórzyliśmy danie, tyle że w mniejszym wydaniu. Balotyna z
kurczaka jest w sam raz na przyjęcie lub obiad w większym gronie. Farsz z
kaszy, jest ciekawym i treściwym uzupełnieniem potrawy.Porcja na 8-10 osóbSkładniki:1
kurczak o wadze do 2 kg (najlepiej wiejski)
sólpieprzkilka gałązek świeżego
tymiankuFarsz:0,5 kg
mielonego mięsa z udźca
kurczaka1 szklanka
kaszy jaglanej1
jajko (oddzielnie
żółtko i
białko)4 ząbki
czosnku½ łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
soli½
papryczki chili2 pęczki drobno posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzSposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować i zostawić do ostudzenia.
Kurczaka umyć, osuszyć i wyluzować z kości. Luzowanie
kurczaka polega na specjalnym nacięciu skóry na grzbiecie
kurczaka i delikatnym usunięciu wszystkich kości.

Najlepiej pokazuje to Jacques PépinJa trochę inaczej niż Jacques Pépin, nie całkiem rozcinam skórę.

Wnętrze wyluzowanego
kurczaka natrzeć
solą i
pieprzem. Ugotowaną
kaszę wymieszać z mielonym
mięsem,
żółtkiem, rozgniecionymi ząbkami
czosnku.

Dodać
sól,
pieprz, posiekaną papryczkę i
natkę pietruszki, dodać ubite na gęstą pianę
białko, całość delikatnie wymieszać.

Farsz ułożyć wewnątrz
tuszki kurczaka, wypełniając także wyluzowane nogi,ładnie uformować. Teraz czas na zszycie balotyny.

Najlepiej zrobić to bawełnianym cienkim sznurkiem.

Natrzeć skórę
solą i
pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Balotynę umieścić w rękawie foliowym razem z kilkoma gałązkami świeżego
tymianku i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Folię naciąć i zlać sos do sosjerki.
Mięso wyjąć z folii, wyłożyć na talerz i pokroić na odpowiedniej grubości plastry. Podawać podlane sosem z pieczeni.Smacznego!