Wykonanie
Kurczak, którego warto zrobić! Ja na pewno
będę go robiła bardzo często, soczysty, delikatny o intensywnym smaku
papryk,
tymianku....hmmm nie da się opisać tego smaku, naprawdę polecam!









Składniki:1
kurczak około 1,5 kg3
papryki (czerwona, pomarańczowa,zielona) mniej więcej tego samego rozmiaru
sólpieprzjogurt naturalny4 ząbki
czosnkutymianeksłodka paprykamajeranek1 "garść"
mięsa mielonego1
jajko małe
masłosok z 1
cytrynyłyżeczka
natki pietruszkiKurczaka oczyścić i dokładnie umyć. Następnie przygotować marynatę
jogurtową: jogurt+sok z cytryny+czosnek przeciśnięty przez praskę+sól+pieprz+tymianek wszystko dokładnie wymieszać i wysmarować
kurczaka ( w środku też delikatnie), posypać
kurczaka dodatkowo
papryką słodką,
majerankiem, pod skórę
kurczaka włożyć paski
papryki pomarańczowej i odstawić na kilka godzin (u mnie cała noc). Dwie pozostałe
papryki najlepiej będzie jak obierzemy ze skórki (sprawdzony sposób: do piekarnika na 15 minut i gorące do foliowego woreczka aż do wystygnięcia wtedy skórka z naszych
papryk zejdzie szybko). Przygotowujemy
mięso mielone:
mięso wymieszać z jednym zmiażdżonym ząbkiem
czosnku,
solą,
pieprzem,
pietruszką i
jajkiem. Dokładnie wyrobić. Nasze obrane
papryki nakładamy jedną na drugą (zielona w środku) a do tych
papryk wkładamy naszą kulkę
mięsa. Naszego "kwiatka"
paprykowego wpychamy do
kurczaka możemy spiąć go delikatnie wykałaczkami. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy
kurczaka w brytfance ułożonego na brzuchu Po około 30-45 minutach grzbiet powinien być już podrumieniony więc przewracamy
kurczaka na plecy i czekamy aż te się zarumienią tez około 40 minut. W tym czasie można położyć na
kurczaka kilka łyżeczek
masła. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni i w miarę szczelnie przykrywamy(ja to zrobiłam folia aluminiową) Piec go dalej około 1,5 godziny. Będzie gotowy jak po nakłuciu widelcem wypływać będzie z niego klarowny sok.