ßßß Cookit - przepis na Gulasz grzybowy

Gulasz grzybowy

nazwa

Wykonanie

400 g grzybów (u mnie opieńki)
200 g mięsa mielonego
500 ml bulionu wołowo drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 papryka
2 pomidory
sól
pieprz
oregano
bazylia
listek laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka grzybów sproszkowanych suszonych
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
Mięso mielone przysmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem na patelni. Przełożyć do garnka, dodać bulion, obgotowane lub rozmrożone grzyby, pokrojoną w kostkę marchewkę i zagotować, Doprawić ziołami i sproszkowanymi grzybami (ja suszę opieńki i tłukę je w moździerzu) , dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotować ok godzinę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby uzupełnić płyny. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do rozrzedzenia odrobinę wody. Podprawić gulasz i jeszcze chwilę pogotować. Podawać z pieczywem.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/01/gulasz-grzybowy.html