Wykonanie
Lasagne przygotowane z gotowych płatów
makaronu kojarzy mi się jako danie mocno sycące i ciężkie. Owszem, może to i łatwo wyciągnąć gotowca z opakowania i przełożyć farszem - ale ja nie idę na łatwiznę!Dziś pokaże Wam lasagne jakiej jeszcze nie widzieliście - dietetyczną i przepyszną. Tradycyjny
makaron zamieniam na
cukinię, pokrojoną wzdłuż na cieniutkie paseczki. Najlepiej użyć do takiego krojenia krajaczki do
sera (takiej trójkątnej z dziurką w środku). Szczerze przyznam, że taka lasagne mi smakuje o wiele bardziej niż tradycyjna, myślę, że nawet kot Garfield nie pogardziłby takim oto daniem :)
Składniki na 4 porcje :2 średnie
cukinie1 łyżeczka
soli1
cebulaoliwa500g
mielonego mięsa1 puszka krojonych
pomidorówlistek laurowysuszona
bazylia i
oreganosól i
pieprz150ml
śmietany125g
mozzarelli (opakowanie)
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Położyć na ściereczce, posolić i zostawić aby odsączyć nadmiar soku.
Posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek podsmażyć na łyżeczce
oliwy, a następnie przełożyć do miseczki i odstawić. Na tą samą patelnię dolać więcej
oliwy i usmażyć
mięso. Kiedy
mięso nabierze brązowego koloru, dodać
pomidory z puszki,
listek laurowy i
przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie
masłem. Ułożyć na dnie naczynia plastry
cukinii,
potem warstwę sosu z
mięsem, znów
cukinię, a na wierzch sos. Polać po wierzchu
śmietaną i posypać startą
mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 20 minut.
Efektem wszystkich powyższych działań jest apetycznie wyglądająca, aromatycznie pachnąca, wzmagająca uczucie głodu i zachęcająca do natychmiastowego zjedzenia "lazania" (lasagne dla tych, którzy wolą oryginalną pisownię) :)
1 PORCJA to ok. 490kcal, węglowodany: 12g,
białko: 32g, tłuszcze: 35gSMACZNEGO!