ßßß Cookit - przepis na Faszerowana pieczona papryka

Faszerowana pieczona papryka

nazwa

Wykonanie

Ciekawym daniem na obiad jest faszerowana pieczona papryka. Przygotowanie jej nie zajmuje bardzo dużo czasu i można to zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem.
Składniki:
4 - 6 dużych papryk
2 cebule
500 g mięsa mielonego
podsmażone świeże lub mrożone grzyby
3 pomidory
1 szklanka ryżu
sól
pieprz
oregano
bazylia
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Dalej smażąc dodać grzyby.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć twarde części i pokroić w kostkę. Pomidory i przyprawy dodać do mięsa, smażyć aż odparuje nadmiar płynu.
Paprykę umyć, uciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne.
Do papryki włożyć farsz, przykryć odkrojoną częścią papryki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Piec w temperaturze 180 o C przez około godzinę, do momentu aż papryka zmięknie.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/10/faszerowana-pieczona-papryka.html