6 pałek z kurczaka1 puszka pomidorów w przecierze2 łyżeczki bazyliiszczypta majerankuszczypta oregano3-4 ząbki czosnkusólpieprz1 łyżeczka cukru do smakutłuszcz do smażenia3/4 szl bulionu500 g świeżej brukselkiziemniakiPałki umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przyrumienić pałki ze wszystkich stron, Przełożyć do garnka lub przygotować w głębokiej patelni. Pomidory rozdrobnić, dodać bulion i przyprawy oraz pokrojony drobniej czosnek, wszystko wlać do mięsa. Przykryć pokrywką i dusić ok pół godziny do 40 min.Brukselkę oczyścić, zalać wodą i ugotować z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i posypać koperkiem.W ostatniej chwili po wyjęciu pałek na talerze na kilka minut wrzucić brukselkę do sosu i szybko podgrzać. Podawać z ziemniaczkami.Opublikowany w