Wykonanie
Chorizo to tradycyjna
kiełbasa hiszpańska. Do jej przyprawienia stosuje się wędzoną i suszoną
słodką paprykę pimienton. Chorizo ma dzięki temu niepowtarzalny, fantastyczny smak i aromat.Uwielbiam ją zarówno samą jak i dodaną do jajecznicy, omleta czy zupy. Jest naprawdę świetna. My proponujemy wykorzystać ją jako przystawkę i podać z pieczonymi
ziemniakami. Tak podane chorizo świetnie sprawdzi się na wieczorne pogawędki z przyjaciółmi. Do tego zimne
piwo albo
czerwone wino. Super sprawa. Albo na męskie spotkanie na wspólne oglądanie meczu. Oczywiście chorizo szykują faceci!Potrzebujesz:1 pętko chorizo pokrojone w grubsze plastry,1 kg
ziemniaków obranych i pokrojonych w grubsze plastry,400 g krojonych
pomidorów z puszki,2 łyżki tłuszczu – najlepszy jest kaczy
smalec, ale możecie użyć dowolnego,
tymianek,
majeranek,
sól,
pieprz,
oregano,
cukierWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.Pokrojone
ziemniaki dobrze wysusz ręcznikiem papierowym. Następnie wymieszaj je z
tymiankiem,
majerankiem,
posól i popieprz. Do dużego żaroodpornego naczynia wlej tłuszcz. Włóż naczynie do piekarnika i poczekaj aż tłuszcz trochę się rozgrzeje (2-3 minuty). Wyjmij naczynie i wyłóż do niego
ziemniaki. Piecz w piekarniku około godziny co jakiś czas potrząsając naczyniem żeby
ziemniaki równomiernie się podpiekły.Jakieś 10-15 minut przed końcem pieczenia
ziemniaków, wyłóż chorizo na zimną i suchą patelnię i podgrzewaj je na małym ogniu wytapiając nadmiar tłuszczu (mieszaj od czasu do czasu). Kiedy chorizo się smaży, przełóż do małego rondelka
pomidory, dodając do nich
oregano,
sól,
pieprz i
cukier. Podgrzewaj przez kilka minut aż
pomidory są rozpadną i wyparuje trochę soku.
Smacznego!