ßßß Cookit - przepis na Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Zupa krem z pieczonych pomidorów to pyszne zwieńczenie lata. Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna.
Zapraszam także do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek
Porcji: 4 Czas gotowania: 1 , 5
Składniki
1,5 kg pomidorów
połowa główki czosnku
oliwa z oliwek do polania pomidorów
około 1l bulionu
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
grzanki
kwaśna śmietana
Przepis
1
Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
2
Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy.
3
Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
4
Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.
Porady
Jeżeli nie przepadacie za zupami krem, możecie całość przetrzeć przez sito. Wyjdzie pyszna pomidorówka.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/09/zupa-krem-pomidorowa