Wykonanie
Zupa pomidorowa to pyszne zwieńczenie lata. Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna.Zapraszam także do zrobienia własnych grzanek: Grzanki
czosnkowe do zup i sałatekPorcji: 4 Czas gotowania: 1 , 5Składniki1,5 kg
pomidorówpołowa główki
czosnkuoliwa z oliwek do polania
pomidorówokoło 1l
bulionułyżeczka
oreganołyżeczka
bazyliiłyżeczka
słodkiej paprykiłyżeczka
cukrusól i
pieprz do smakugrzankikwaśna
śmietanaPrzepis1
Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki
czosnku. Polewamy
oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.2Kiedy
pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy
bulionem. Ilość
bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy.3Doprawiamy całość
oregano,
bazylią,
papryką i
cukrem. Blendujemy i doprawiamy
solą oraz
pieprzem.4Podajemy z grzankami i kleksem
śmietany.PoradyJeżeli nie przepadacie za zupami krem, możecie całość przetrzeć przez sito. Wyjdzie pyszna pomidorówka.


