ßßß
na 2 osoby.400 g karkówkipół fenkułu ok 100 g1 cebula100 ml wina1 mała papryczka chilisólpieprzszczypta rozmarynu2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu2 listki pora1 gałązka natki z selera2 łyżki oliwy2 łyzki śmietany
Karkówkę pokroić w plastry, trochę rozbić, ale ale tylko odrobinę. Ułożyć plastry na tacce. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym rozmarynem, utłuc w moździerzu i dodać 2 łyzki wina. Wymieszać i nasmarować marynatą mięso. Odstawić na 2 godziny. Przygotować głęboką patelnię do duszenia, na tłuszczu przyrumienić z obu stron mięso, dodać cebulę i fenkuł pokrojone w pióro oraz drobno posiekaną papryczkę, posiekane listki pora i selera, oraz gałązkę rozmarynu w całości, podlać winem i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu uzupełniając wyparowany płyn wodą. Pod koniec wyjąć rozmaryn, mięso przełozyć do naczynia i przykryć by nie wystygło, do sosu dodać śmietanę i zmiksować blenderem.Podawać z ziemniakami .. do tego sałatka z roszponki, z pomidorem oliwkami i mozzarellą doprawiona oliwą. lub dowolna.