Wykonanie
na 2 osoby.400 g
karkówkipół fenkułu ok 100 g1
cebula100 ml
wina1 mała
papryczka chilisólpieprzszczypta
rozmarynu2 ząbki
czosnkugałązka
rozmarynu2 listki
pora1 gałązka
natki z
selera2 łyżki
oliwy2 łyzki
śmietanyKarkówkę pokroić w plastry, trochę rozbić, ale ale tylko odrobinę. Ułożyć plastry na tacce.
Oliwę wymieszać z
solą,
pieprzem,
czosnkiem i suszonym
rozmarynem, utłuc w moździerzu i dodać 2 łyzki
wina. Wymieszać i nasmarować marynatą
mięso. Odstawić na 2 godziny. Przygotować głęboką patelnię do duszenia, na tłuszczu przyrumienić z obu stron
mięso, dodać
cebulę i fenkuł pokrojone w
pióro oraz drobno posiekaną papryczkę, posiekane listki
pora i
selera, oraz gałązkę
rozmarynu w całości, podlać
winem i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu uzupełniając wyparowany płyn
wodą. Pod koniec wyjąć
rozmaryn,
mięso przełozyć do naczynia i przykryć by nie wystygło, do sosu dodać
śmietanę i zmiksować blenderem.Podawać z
ziemniakami .. do tego
sałatka z
roszponki, z
pomidorem oliwkami i
mozzarellą doprawiona
oliwą. lub dowolna.