Wykonanie
żeberka wieprzowe ok 600 g na marynatę;1 łyzka
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy1 łyzka
miodu1 łyżeczka
przyprawy do
żeberek w miodzie Prymat

szczypta świeżego siekanego
tymiankuszczypta świeżego siekanego
oreganopół
cebuli1
marchewkapół fenkułu1 mała
cukinka1 mały
bakłażan3/4 szkl rosołu drobiowo wieprzowegoszczypta suszonego
chilipół łyżeczki suszonego
tymiankusólpieprzolej do smażenia
Bakłażan pokroić posolić i odstawić.
Żeberka poporcjować,
miód wymieszać z
oliwą octem balsamicznym i
przyprawami.Natrzeć
żeberka marynatą, przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Bakłażan opłukać i osączyć. Upiec na grillu razem z
cukinią przekrojoną wzdłuż lub na plastry.Można też podsmażyć na patelni. ( Ja dzień wcześniej robiłam grilla i upiekłam
sobie warzywa przy okazji)

W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę
oleju położyć porcje
żeberek i usmażyć na złoty kolor z obu stron, dodać
bakłażan,
cukinię ,
marchewkę pokrojoną na kawałki, fenkuł pokrojony w
pióro,
cebulę również pokroić w
pióro, podsmażyć wszystko kilka minut po czym podlać
bulionem, dodać szczyptę
chili i suszony
tymianek. Dusić pod przykryciem ok 40 -45 min.
Żeberka podawać z
makaronem, lub pieczonymi
ziemniakami.