Wykonanie
...czyli
makaron z warzywami i
pestkami dyni według p rzepisu z książki „ Sposoby na zdrowy styl życia wg Mai Sablewskiej ”.W przepisie nie było żadnej wzmianki o przyprawach, ale nie wyobrażam sobie tego dania przygotowanego w taki sposób, dlatego dodałam
przyprawy. Smażyłam na patelni, na
oleju, ponieważ tak przyrządzone warzywa lepiej mi smakują (zamiast zaproponowanej wersji warzyw uduszonych bez
oleju).100 g
makaronu r yżowego,
razowego lub orkiszowego (u mnie z pszenicy durum Mamma Mia)1
młoda cukinia (można zastąpić małym
kalafiorem podzielonym na drobne różyczki)2-3
marchewki1 mała
cebulanatka pietruszkigarść pestek dyni
sól,
pieprzprzyprawa do potraw włoskichodrobina
oleju do smażenia2 łyżki
oleju z pierwszego tłoczenia (do polania)
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Marchewki i
cukinię pokroić w plasterki lub paski.Wszystkie warzywa udusić w garnku przez 2-3 minuty (ja podsmażyłam na patelni na
oliwie z
przyprawami).Do ugotowanego
makaronu dodać warzywa, posypać siekaną
natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni
pestkami dyni.Przed podaniem można polać dwiema łyżkami
oliwy.