ßßß
Do miski wypać mąkę dodc sól i olej, zalać wrząkiem i zagnieść ciastoWałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi z nadzienia bez mięsa.Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z przyrumienioną cebulką lub odsmażane.Paszteciki z soczewicą i mięsem
Mąkę wsypać do miski, śmietanę rozrobić z drożdżwmi cukrem i jajkami.Margarynę rozpuścić, Smietanę i margarynę dodać do maki i zagnieść luźne ciasto.Odstawić na pół godziny. Wałkować na ok 0,5 cm długi pasek ciasta. o szerokosci ok 22 cm. na srodku rozsmarowac pasek nadzienia i zwinąć w rulon. Kroić kawałki ok 7 cm. Odstawić do podrośnięcia. Przed włozeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec ok 30- 40 min w temp 170 st