Wykonanie



1
szczupak ok 1200g2
marchewki1
pietruszka1
cebula1 łyżka
Vegetyziele angielskielistek laurowy1
cytrynasólpieprzżelatynado dekoracji;papryczkagarść białych
porzeczek (mrożone)
jajkoplasterki
cytryny2
oliwkiSprawioną
rybę skropić
sokiem z cytryny. W garnku zagotować ok 2 l
wody, dodać
sól,
pieprz,
listek laurowy,
ziele angielskie,
marchewkę,
pietruszkę,
cebulę i
Vegetę . Ugotować
wywar. Wyjąć warzywa i ostrożnie włożyć
szczupaka w całości zwijając go w literę "c" Gotować na bardzo wolnym ogniu ok 15 min. Odlać litr czystego
wywaru i rozpuścić w nim
żelatynę, doprawić
sokiem z cytryny.
Rybę ostrożnie wyjąć z
wywaru i ułożyć na półmisku. Ponacinać grzbiet
ryby tak by można było włożyć plasterki
marchewki i p
ietruszki, do otworów włożyć
białe porzeczki i obsypać dookoła. Do oczu włożyć
oliwki, udekorować papryczką i warzywami wedle uznania, do pyska włożyć ugotowane na twardo
jajko obrane ze skorupki. Całość oblać tężejącą
galaretką. Zastudzić .Opublikowane w