ßßß Cookit - przepis na Szczupak w galarecie z białymi porzeczkami

Szczupak w galarecie z białymi porzeczkami

nazwa

Wykonanie

1 szczupak ok 1200g
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżka Vegety
ziele angielskie
listek laurowy
1 cytryna
sól
pieprz
żelatyna
do dekoracji;
papryczka
garść białych porzeczek (mrożone)
jajko
plasterki cytryny
2 oliwki
Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować ok 2 l wody, dodać sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę, pietruszkę, cebulę i Vegetę . Ugotować wywar. Wyjąć warzywa i ostrożnie włożyć szczupaka w całości zwijając go w literę "c" Gotować na bardzo wolnym ogniu ok 15 min. Odlać litr czystego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę, doprawić sokiem z cytryny.
Rybę ostrożnie wyjąć z wywaru i ułożyć na półmisku. Ponacinać grzbiet ryby tak by można było włożyć plasterki marchewki i p ietruszki, do otworów włożyć białe porzeczki i obsypać dookoła. Do oczu włożyć oliwki, udekorować papryczką i warzywami wedle uznania, do pyska włożyć ugotowane na twardo jajko obrane ze skorupki. Całość oblać tężejącą galaretką. Zastudzić .
Opublikowane w
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/12/szczupak-w-galarecie-z-biaymi.html