Wykonanie

Pyszne, aromatyczne kopytka wspaniale się komponują z delikatnym
mięsem z piersi kurczaka, całość dopełnia
sos jogurtowo-czosnkowy.Danie dla 4 osób.Kopytka:- 1 kg
ziemniaków- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2
jajka-
sól- 1 pełna łyżka
bazylii suszonej- trochę
maki do podsypywania
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać
jajka, obie
mąki,
bazylię i
sól, zagnieść. Na oprószonej
mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski. Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek
oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.
Kurczak w
sosie jogurtowo-czosnkowym:- 2
piersi z kurczaka- 100-150 g
jogurtu naturalnego-
przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,- 2 ząbki
czosnku- 2
liście laurowe- 2
serki topione kremowe
Mięso pokroić na małe kawałki, zalać
wodą, dodać
liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie dodać
jogurt i
przyprawy. Odlać trochę gorącego sosu do szklanki, dodać
serki topione i rozgnieść widelcem, wlać do pozostałego sosu i chwilę pogotować. Gotowym sosem polać przygotowane kopytka. Podawać z surówką.