ßßß Cookit - przepis na KOPYTKA BAZYLIOWE Z KURCZAKIEM W SOSIE JOGURTOWO-CZOSNKOWYM

KOPYTKA BAZYLIOWE Z KURCZAKIEM W SOSIE JOGURTOWO-CZOSNKOWYM

nazwa

Wykonanie

Pyszne, aromatyczne kopytka wspaniale się komponują z delikatnym mięsem z piersi kurczaka, całość dopełnia sos jogurtowo-czosnkowy.
Danie dla 4 osób.
Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- 1 pełna łyżka bazylii suszonej
- trochę maki do podsypywania
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, obie mąki, bazylię i sól, zagnieść. Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski. Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.
Kurczak w sosie jogurtowo-czosnkowym:
- 2 piersi z kurczaka
- 100-150 g jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany,
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 serki topione kremowe
Mięso pokroić na małe kawałki, zalać wodą, dodać liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie dodać jogurt i przyprawy. Odlać trochę gorącego sosu do szklanki, dodać serki topione i rozgnieść widelcem, wlać do pozostałego sosu i chwilę pogotować. Gotowym sosem polać przygotowane kopytka. Podawać z surówką.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2015/09/KOPYTKA-BAZYLIOWE-Z-KURCZAKIEM-W-SOSIE-JOGURTOWO.html