Wykonanie
Prosty przepis na placek-tortilla
Składniki na placek-tortilla:(szklanka 200 ml, łyżka stołowa)3 szklanki
mąki1 szklanka
wody3 łyżki stołowe
masłaSkładniki na marynatę
kurczaka:4 łyżki
oleju1/2 główki
czosnku1 łyżka
ostrej papryki1 łyżka
bazyliiszczypta
białego pieprzuSkładniki na
sos czosnkowy:200 ml
jogurtu naturalnego1 główka
czosnku1/2 łyżki
czosnku granulowanegoszczypta
soliszczypta
pieprzuPozostałe składniki:1
pierś z kurczakakilka
pomidorków cherry1/3
ogórka1/2
cebuli1/2
paprykisałata lodowaZaczynamy od pokrojenia na paski
piersi z kurczaka . Następnie do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty (
czosnek przeciskamy przez praskę) i mieszamy łącząc je ze sobą. Kawałki
kurczaka nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy do lodówki na godzinę.Teraz przygotowujemy
sos czosnkowy . Do
jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz,
czosnek granulowany i mieszamy łącząc ze sobą wszystkie składniki. Sos odstawiamy do lodówki również na godzinę.
Pora na ciasto na tortille . Wysypujemy
mąkę na deskę lub stolnicę i tworzymy z niej górkę, w której robimy otwór do którego wlewamy
wodę (tylko nie całą od razu) i zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dodajemy coraz więcej
wody wciąż ugniatając, dodajemy
masło i również ugniatamy. Formujemy kulkę i zostawiamy w naczyniu przykrytym ściereczką na 15 min.Teraz możemy zacząć smażyć
pierś z kurczaka i kroić warzywa.Ciasto dzielimy na 4 części (powstaną placki na 4 średnie tortille) rozwałkowujemy podsypując od
spodu mąką na cienkie placki.Następnie rozgrzewamy teflonową patelnie (NIE UŻYWAMY
oleju) "smażymy" około 1 minuty z każdej strony - uważaj żeby nie spalić placka!Kiedy wszystkie składniki mamy już gotowe, wystarczy na placek ułożyć warzywa,
mięso i sos, tortille złożyć - najpierw dolną część do środka aby składniki nie wypadły od
spodu a następnie boki do środka i gotowe!SMACZNEGO!