Wykonanie
Jesli jest z
jogurtem zamiast
smietany, z powodzeniem
moze byc uznany za danie nalezące do bardzo zdrowej diety.Składniki (2 wrapy):2 tortille pszenne (małe, 40 gram każda, 119 kcal-1 szt.)2 duze liscie
sałaty lodowejpół
pomidora1/3 sredniej
cebulisos czosnkowy: na bazie 100 ml
smietany 9% lub
jogurtu + ząbek
czosnkuok. 100 gram
piersi z kurczaka,maly kawalek zielonego
ogórkasuszona
bazylia,
sól,
pieprz1 lyzeczka
olejudo dekoracji: 4 długie listki
szczypiorkuWykonanie:
Piers z kurczaka posolic, popieprzyc, posypac suszoną
bazylią.Warzywa umyc.
Salatę pokroic nozem w 1 cm paski (albo porwac palcami),
ogórka i
cebulę pokroic w póltalarki,
pomidora w kostkę.Przygotowac
sos czosnkowy - 100 ml
smietany 9% albo
jogurtu + wycisniety ząbek
czosnku (mozna posolic i popieprzyc).
Wodę w czajniku zagotowac.
Szczypiorek wlozyc do miseczki, zalac caly wrzątkiem, parzyc ok. 10 sekund (
szczypiorek jest do dekoracji, przygotowany w ten sposób nie będzie się rwal przy związywaniu supełka wokół tortilli), następnie
szczypiorek wyjąc i odsączyc z
wody.Patelnię teflonową rozgrzac bez tluszczu. Każdą z tortilli "smazyc" z obu stron (bez tłuszczu) az do uzyskania w kilku miejscach ciemniejszych pęcherzyków. Odłożyc.Na rozgrzaną patelnię wlac łyzeczkę
oleju, usmazyc
kurczaka z obu stron - kilka minut. Następnie
kurczaka pokroic w paski.Każdą z tortilli posmarowac 2 lyzeczkami
sosu czosnkowego, polozyc
salate,
cebule,
pomidora,
ogorka,
kurczaka, polac 2 lyzeczkami
sosu czosnkowego (ewentualnie calosc popieprzyc/posolic), zwinąc tortille (jest kilka metod - ja zaczęłam zwijając boki, a następnie zawijając dół - jak na zdjeciu). związac
szczypiorkiem.