ßßß Cookit - przepis na ¡Hola Mexico! czyli ostra i smakowita zupa meksykańska

¡Hola Mexico! czyli ostra i smakowita zupa meksykańska

nazwa

Wykonanie

O boże, jak ja uwielbiam taką kuchnię. Meksykańska kuchnia jest naprawdę bardzo bliska mojemu sercu i staram się ją dosyć często gościć na moim stole :) więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić i zachęcić was do spróbowania bo naprawdę warto :)
:)
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
2 puszki krojonych pomidorów
1 przecier pomidorowy
3 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 cebule
1/2 ostre czerwone papryczki
bazylia, oregano, kmin rzymski, sól, pieprz, słodka czerwona papryka i pieprz cayenne
4 szklanki wody
kostka bulionowa
oliwa z oliwek
ser żółty
śmietana/ jogurt naturalny
opcjonalnie: nachosy
W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Podsmażamy na złoty kolor a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz ostrą. Chwilkę dusimy razem a następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę i przepłukaną fasolę. Następnie dodajemy 2 puszki pomidorów, 1 passatę pomidorową (przecier), zalewamy wodą i dodajemy kostkę bulionową. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżką bazylii i oragano. Dodajemy również dużą łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki oraz łyżeczkę pieprzu cayenne. Wszystko gotujemy jakieś 40 minut- w zależności jak kto lubi- ja lubię jak papryka jest jeszcze lekko twarda, więc gotuję krócej. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany. Bezpośrednio do miseczek na wierzch zupy sypiemy starty żółty ser. Możemy podawać z nachosami :) Smacznego!
Źródło:http://wiwi-gotuje.blogspot.com/2014/09/hola-mexico-czyli-ostra-i-smakowita.html