ßßß Cookit - przepis na #omnomnom Galaretka pomidorowa z pieczonym musem drobiowym i pianką imbirową

#omnomnom Galaretka pomidorowa z pieczonym musem drobiowym i pianką imbirową

nazwa

Wykonanie

Witajcie jeszcze odcinek nie nadszedł więc zajmę was troszkę kuchnią w stylu Fusion z #omnomnom na Durszlaku . Miało być międzynarodowo i kolorowo niestety ciekłego azotu nie posiadam ale myślę ,że pomysł był dobry :)
Potrzebujemy:
Galaretka pomidorowa:
paczkę makaronu omnomnom spaghetti
2 farfalle/kokardki
puszkę pomidorów bez skóry 375 ml
torebkę 50 g żelatyny
225ml gorącego bulionu lub wody
łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
sól , pieprz cayenne
garśc świeżej bazylii
Mus z drobiu:
mięso mielone z piersi kurczaka 500g / dwa duże filety z kurczaka pokrojone w drobną kostkę
średnia cebula
sól
nać pietruszki
czubata łyżeczka garam masala
2 marchewki
100 ml mleka , 150 ml wody
2 łyżki oleju rzepakowego , łyżeczka oleju lnianego
jajko
łyżka skrobi ziemniaczanej
garść bułki tartej
pianka imbirowa:
jedno białko
imbir
sól
Wykonanie:
W gorącej wodzie/bulionie rozpuszczamy żelatynę , pomidory z przyprawami i bazylią miksujemy na gładką masę i mieszamy z żelatyną , zostawiamy 3-4 łyżki roztworu nie zamieszanego z pomidorami.
Gotujemy makaron al'dente . W 2 miseczkach rozkładam po jednej kokardce i kilka drobnych listków świeżej bazylii zalewam to samą żelatyną z wodą aby zatopiło się w całości i wkładam do lodówki do stężenia . Po zastygnięciu żelatyny ugotowany makaron skropiony oliwą zawijam w gniazda i zalewam partiami mieszanki z pomidorami . Wkładam do lodówki.
Drobno pokrojoną cebulkę smażę na oleju z mięsem, pod koniec smażenia dodaję garam masalę.
Po ostudzeniu miksuję mięso z z pietruszką wbijam jajko i dodaję łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Marchew tnę w cienkie paski i gotuję w mleku z wodą oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne ok 5min aby lekko zmiękła . Foremki silikonowe smaruję olejem i wykładam brzegi ścianek marchewką . Potem nakładam mięso i posypuję bułką tartą małe babeczki piekę 5-8 min a duże ok 12-15 min w 200 C.
Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli i łyżeczką imbiru wkładam do zamrażalnika na 15 min.
Na gładkim talerzu rozkładam babeczki z drobiu na środku rozkładam łyżeczkę zmrożonej pianki imbirowej. Po włożeniu naczynia ze stężoną galaretką do gorącej wody wykładamy ją na talerz. Moje połączenie smakowe to wariacja na temat spaghetti o kwaskowym naturalnym smaku pomidorów oraz indyjskiego delikatnego kurczaka z ostrą marchewkową otoczką a to wszystko jest oddzielone pianką oczyszczającą nasze kubki smakowe pomiędzy tymi międzynarodowymi potrawami.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2014/03/omnomnom-galaretka-pomidorowa-z.html