Witajcie jeszcze odcinek nie nadszedł więc zajmę was troszkę kuchnią w stylu Fusion z #omnomnom na Durszlaku . Miało być międzynarodowo i kolorowo niestety ciekłego azotu nie posiadam ale myślę ,że pomysł był dobry :)Potrzebujemy:Galaretka pomidorowa:paczkę makaronu omnomnom spaghetti2 farfalle/kokardkipuszkę pomidorów bez skóry 375 mltorebkę 50 g żelatyny225ml gorącego bulionu lub wodyłyżeczka ostrej i słodkiej paprykisól , pieprz cayennegarśc świeżej bazyliiMus z drobiu:mięso mielonez piersi kurczaka 500g / dwa duże filety z kurczaka pokrojone w drobną kostkęśrednia cebulasólnać pietruszkiczubata łyżeczka garam masala2 marchewki100 ml mleka , 150 ml wody2 łyżki oleju rzepakowego , łyżeczka oleju lnianegojajkołyżka skrobi ziemniaczanejgarść bułki tartejpianka imbirowa:jedno białkoimbirsólWykonanie:W gorącej wodzie/bulionie rozpuszczamy żelatynę , pomidory z przyprawami i bazylią miksujemy na gładką masę i mieszamy z żelatyną , zostawiamy 3-4 łyżki roztworu nie zamieszanego z pomidorami.Gotujemy makaron al'dente . W 2 miseczkach rozkładam po jednej kokardce i kilka drobnych listków świeżej bazylii zalewam to samą żelatyną z wodą aby zatopiło się w całości i wkładam do lodówki do stężenia . Po zastygnięciu żelatyny ugotowany makaron skropiony oliwą zawijam w gniazda i zalewam partiami mieszanki z pomidorami . Wkładam do lodówki.Drobno pokrojoną cebulkę smażę na oleju z mięsem, pod koniec smażenia dodaję garam masalę.Po ostudzeniu miksuję mięso z z pietruszką wbijam jajko i dodaję łyżkę skrobi ziemniaczanej.Marchew tnę w cienkie paski i gotuję w mleku z wodą oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne ok 5min aby lekko zmiękła . Foremki silikonowe smaruję olejem i wykładam brzegi ścianek marchewką . Potem nakładam mięso i posypuję bułką tartą małe babeczki piekę 5-8 min a duże ok 12-15 min w 200 C.Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli i łyżeczką imbiru wkładam do zamrażalnika na 15 min.Na gładkim talerzu rozkładam babeczki z drobiu na środku rozkładam łyżeczkę zmrożonej pianki imbirowej. Po włożeniu naczynia ze stężoną galaretką do gorącej wody wykładamy ją na talerz. Moje połączenie smakowe to wariacja na temat spaghetti o kwaskowym naturalnym smaku pomidorów oraz indyjskiego delikatnego kurczaka z ostrą marchewkową otoczką a to wszystko jest oddzielone pianką oczyszczającą nasze kubki smakowe pomiędzy tymi międzynarodowymi potrawami.