Wykonanie
Lubię, lubię! Są sycące i można je robić na wiele różnych sposobów,z różnym
mięsem i różnym sosem.Składniki na pulpety:0,5 kg
piersi z kurczaka (lub
mielonego mięsa drobiowego)średnia
marchewka (starta na drobnych oczkach)średnia
cebula1
jajko3 łyżki
bułki tartejprzyprawy: szczypta
soli lub
Vegety,
pieprz,
papryka słodka, ostra do smaku
Piersi z kurczaka mielę w maszynce dodaję pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni
cebulę, startą
marchewką i resztę składników. Wszystko razem mieszam. Jeżeli jest zbyt luźne dodaję więcej
bułki. Formuję kulki, obtaczam w
mące, smaż ę na patelni teflonowej z odrobiną
oleju z 2 stron i robię sos.Składniki na sos:3/4 l
wodygarść
fasolki szparagowej żółtej (dałam własnej mrożonej)3
pomidory z puszki (dałam własne pasteryzowane)
marchewkapietruszkacebulka pokrojona w kos tk ę i z eszklonałyżka
Vegety,
pieprz2 łyżki
skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)Obieram
marchewkę,
pietruszkę, kroję w kostkę, gotuję 10 minut dodaję pokrojoną
fasolkę,
cebulkę i gotuję około 10min.
Pomidory rozgniatam dodaję do sosu razem z
przyprawami, doprowadzam do wrzenia. Dodaję pulpety, gotuję na wolnym ogniu około 5 min.
Skrobię mieszam z 2 łyżkami zimnej
wody wlewam do sosu, gotuję 2 minuty .Podaję z
ryżem .
